Kurš ir labākais termoss – Thermos, Stanley, Esbit tests

Salīdzinošais tests - Thermos, Stanley un Esbit termosi

Iedomājies pasakainu atvaļinājumu Šveices Alpos, baudot slēpošanas priekus ar saviem draugiem. Vai arī laivu braucienu pa Gauju ģimenes lokā. Brīvdabas atpūtu ir grūti iedomāties bez kvalitatīva termosa, jo silta krūze tējas vai kafijas spēj uzlabot jebkuru brīdi. 

Tāpēc šajā apskatā mēs salīdzināsim trīs premium klases termosus no trim leģendāriem zīmoliem. Tie izceļas ar augstu kvalitāti, lielisku termonoturību un īpaši izturīgiem korpusiem, kas tos padara par lieliskiem sabiedrotajiem aktīvam dzīvesveidam. 

Noskaidrosim, kurš no šiem termosiem cels labākā termosa kroni:

  1. Thermos Stainless King 1.2L
  2. Stanley The Legendary Classic 1L
  3. Esbit Vacuum Flask 1.5L

Mēs rūpīgi testējām dažādus faktorus, starp kuriem ir termonoturība, praktiskums, korpusa kvalitāte, lietošanas ērtums un atbilstība cenai. 

Satura rādītājs

Salīdzinošais tests - Thermos Stainless King 1.2L vs. Stanley The Legendary Classic 1L vs. Esbit Vacuum Flask 1.5L

Kāpēc mēs izvēlējāmies šos termosus?

Mūsu veikala sadaļā Termosi var atrast dažādu cenu kategoriju produktus, sākot no izdevīgiem un praktiskiem termosiem, piemēram, Gallup vai Leifheit, līdz pat pašiem rūdītākajiem Premium zīmolu termosiem, piemēram, Stanley. Katrs no šiem termosiem ir piemērots savam pielietojumam un budžetam. 

Ja tu daudz laika pavadi brīvā dabā, stundām ilgi atpūšoties vai strādājot zem klajas debess, tad, lai visas dienas garumā tev būtu iespēja sasildīties ar siltu tēju, vai arī tieši pretēji – atvēsināties ar vēsu ūdeni – vajadzīgs augstas kvalitātes termoss. 

Tam jābūt ar īpaši lielu termonoturību, ērti lietojamu rokturi, krūzīti un liešanas mehānismu, kā arī kvalitatīvu korpusu, kas izturēs gan triecienus, gan vides ietekmi. Mēs meklējām vislabākos termosus 40 – 50 eiro diapazonā, un mums šķiet, ka esam tos atraduši.

Thermos Stainless King 1.2L

Protams, vislabākais sākums labākā termosa meklējumos ir kompānija Thermos, kas radīja pasaulē pirmo termosu. Latviešu valodā pat esam visu šo produktu grupu nosaukuši šī zīmola vārdā “termos”, nevis saucam tos par vakuumizolētām pudelēm. Thermos termosi jau kopš 1904. gada ir sinonīms augstas kvalitātes termosiem, un Stainless King 1.2L modelis nav izņēmums.

Tā dizains apvieno mūsdienu tendences ar klasisku šarmu, un tā prognozētā termonoturība ir 24 stundas, lai gan mūsu testi šo skaitli pat pārsniedza.

Thermos termoss 1.2l midnight blue

Stanley The Legendary Classic 1L

Par deviņiem gadiem īsāks, bet vienlīdz iespaidīgiem stāstiem apvīts ir Stanley termoss. Militāri zaļie termosi, termokrūzes un ūdens pudeles jau kopš 1913. gada ir viena no pirmajām izvēlēm, dodoties pārgājienos, medībās, ekstrēmā atpūtā vai brīvdabas darbos.

Lai gan mūsdienās Stanley produktus var iegādāties dažādās krāsās, tradīciju labad izvēlējāmies The Legendary Classic 1L termosu zaļā krāsā. Tas izceļas gan ar prognozēto 24 stundu termonoturību, gan augstu kvalitāti, kas kalpos visās dzīves situācijās.

Stanley The Legendary Classic 1L

Esbit Vacuum Flask 1.5L

Arī Esbit termosi ir pazīstams pārgājienu cienītājiem, jo viņi izgudroja kabatas izmēra plītiņas. Vēlāk, izmantojot savas zināšanas par termonoturīgu trauku ražošanu, Esbit pievērsās arī termosu, termopudeļu un termokrūžu ražošanai.

Šajā cenu kategorijā Esbit piedāvā vislielāko tilpumu, mūsdienīgāko dizainu un visvairāk papildfunkciju – tāpēc būs īpaši interesanti salīdzināt, kā tas sacenšas ar tā galvenajiem konkurentiem.

Esbit Vcuum flask 1.5L

Dizains

Lai gan funkciju ziņā tie ir paredzēti vieniem un tiem pašiem scenārijiem – pārgājieniem, aktīvai atpūtai, darbam brīvā dabā – pārsteidzoši, cik ļoti atšķirīgi tie var būt. Katrs no tiem pārstāv pavisam citādu dizaina filosofiju, un, neskaitot paša gaumi, katram ir arī savi plusi un mīnusi. 

Labākais termoss zem 50€ - Thermos, Stanley, Esbit

Thermos Stainless King 1.2L dizains

Šis termoss ir veidots klasiskā stilā – sākot no spīdīgā retro tipogrāfijas logotipa un beidzot ar tā pavisam tradicionālo formu. Mēs testam izvēlējāmies Midnight Blue variantu, kas atbilstoši nosaukumam ir nevis zils, bet gan melns kā pusnakts debess. 

Dzīvē tas izskatās iespaidīgi, jo tā 18/8 nerūsējošā tērauda virsma ir spīdīga un glancēta. Tiesa gan, modei ir upuri, un, ja ņemsi šo termosu līdzi ekstrēmākos piedzīvojumos, saskarsies ar skrāpējumiem – it īpaši uz pamatnes.

Bet tie ir tikai kosmētiski trūkumi – sajūtu ziņā Stainless King rada ļoti kvalitatīvas un izturīgas mantas sajūtu, un mēneša laikā uz tā neparādījās nevienas buktes vai deformācijas.

Thermos Stainless King rokturis

Termosa rokturis ir veidots no kvalitatīviem materiāliem – biezas un solīdas plastmasas, resniem metāla posmiem un kvalitatīva savienojuma ar korpusu. Ņemot to vērā, nākas atzīt, ka man nepatika lietot šo rokturi, jo tam ir ļoti liela brīvkustība, un tas ne līdz galam pieguļas pie termosa korpusa, kad tas ir salikts. Paceļot Stainless King aiz roktura, tas izkustas un tavi pirksti tik un tā saskaras ar pašu termosu – tādejādi liekot izjust vēso tērauda glāstu. Tāpat, pārnēsājot somā, tas rada lielāku troksni.

Kopumā jāatzīst, ka Thermos Stainless King ir kvalitatīvs produkts, kura elegantais dizains iederēsies gan glempinga (glamūra kempinga) atvaļinājumā, gan ekstrēmā kalnā kāpšanas piedzīvojumā. Protams, ja tev patīk, ka tavas lietas paliek tikpat spīdīgas un nevainojamas kā pirmajā dienā, vēlēsies uzmanīties no skrāpējumiem, bet visādi citādi tas apvieno stilu ar praktiskumu.

Stanley The Legendary Classic 1L dizains

Pavisam otrā spektra pusē – funkcijas pilnīgs triumfs pāri izskatam – dzīvo Stanley termoss. Tieši tāpat kā mūsu iepriekš apskatītā Stanley Trigger-Action termokrūze, arī šis termoss ir veidots militāri zaļā krāsā ar raupjas tekstūras virsmu. 

Arī tas ir veidots no 18/8 nerūsējošā tērauda. Šis termoss ir kā radīts ekstrēmam dzīvesstilam, jo gan pēc pirmajiem iespaidiem, gan mēnesi pēc lietošanas var secināt, ka tas izturēs dažādas dzīves situācijas un skrāpējumi vai triecieni neradīs lielu skādi tā ārpusei. Nevar arī aizmirst par Stanley mūža garantiju, kas bez ierunām nomainīs preci, ja tā nepilda solīto – bezierunu izturību.

Salīdzinājumā ar pārējiem konkurentiem, šis termoss ir šaurāks un garāks. Stanley šādu formu ir izvēlējušies apzināti, apgalvojot, ka tādējādi to ir ērtāk turēt ar vienu roku. Tam mēs varam piekrist, bet jāuzdod jautājums – cik bieži Tu lieto termosu ar vienu roku? Šis ir visgarākais no trim, lai gan vienlaicīgi tam ir vismazākais tilpums – tāpēc, ja vēlies lielāku tilpumu tādā pašā augstumā, vērts apsvērt pārējos variantus.

Stanley The Legendary Classic termosa rokturis

Visbeidzot, jāpiemin tā rokturis. Stanley The Legendary Classic rokturim ir jūtami mazāk brīvkustības nekā Thermos, kas to padara ērtāku termosa turēšanai rokā. Bet to ir daudz grūtāk salocīt, lai tas pilnībā piegultu pie termosa korpusa. Par laimi, pats rokturis sajūtu ziņā ir kvalitatīvs, ar matētas plastmasas ārpusi un gumijotu turēšanas daļu.

Stanley The Legendary Classic gan izskata, gan sajūtu ziņā atstāj ļoti izturīga termosa iespaidu, un tā dizainā nav nekā lieka – viss pilda savu funkciju. Stanley askētiskais dizains ir uzrunājis gan celtniekus, gan arboristus, gan aktīvās atpūtas cienītājus, un mēs esam dzirdējuši ļoti pozitīvas atsauksmes no mūsu klientiem par šī zīmola termokrūzēm, termosiem un ūdens pudelēm.

Esbit Vacuum Flask 1.5L dizains

Nevar noliegt, ka šis termoss liek uz sevi atskatīties – gan tā milzīgā izmēra, gan tā mūsdienīgā dizaina dēļ. Tas patiesi ir grandiozs, it īpaši diametrā. Protams, tam ir labs iemesls – starp testētajiem termosiem tas izceļas ar vislielāko tilpumu. Tā korpuss ir veidots no 18/8 nerūsējošā terauda ar raupju, matēti melnu virsmu. To papildina neuzkrītoši oranži elementi.

Starp šiem trim, Esbit ir izvēlējušies apveltīt savu termosu ar visvairāk mūsdienu funkcijām. Tam ir mīksta plasmasas pamatne, kurā ir izveidotas cilpas, lai varētu apvilktu plecu siksniņu. Tas ir papildu veids, kā turēt šo termosu, neskaitot jau iebūvēto rokturi.

Esbit Vacuum Flask 1.5L rokturis

Pats rokturis ir mūsdienīgākais risinājums starp šiem trim – tas ir veidots no raupjas plastmasas, un, pateicoties tā pārdomātajam mehānismam, to vienkārši var pavisam vienkārši salocīt, lai tas pilnībā piegultos pie termosa korpusa. Lai gan dažiem varētu rasties bažas par šāda sarežģīta mehānisma ilgtspējību, mūsu testa laikā šis rokturis šķita stingrs un spēcīgs. 

Protams, klasiskajām vērtībām ir daudzi piekritēji, bet nevar noliegt, ka Esbit inovācijas padara Vacuum Flask 1.5L par vispraktiskāko ikdienas termosu starp trim. Tas arī izceļas ar iespaidīgu vāciņa funkcionalitāti un veselām divām krūzītēm – bet par to plašāk parunāsim vēlāk. Vispirms veiksim tiešu salīdzinājumu starp šiem trim termosiem ciparos.

ParametrsThermos Stainless King 1.2LStanley The Legendary Classic 1LEsbit Vacuum Flask 1.5L
Tilpums1.2L1L1.5L
Svars (tukšs)660 g810 g985 g
Svars (pilns ar ūdeni)1860 g1810 g2485 g
Diametrs 9,9 cm9,7 cm11 cm
Tvertnes kakliņa diametrs5,3 cm5,6 cm8,6 cm
Augstums (bez krūzītes)31,5 cm33,5 cm32,4 cm
Augstums (ar krūzīti)32,2 cm35,8 cm33,3 cm

Vāciņš 

Ja tu savu termosu pārnēsā mugursomā, automašīnas bagāžniekā vai jebkā citādi, ir svarīgi, lai vāciņš pilnībā droši aiztaisītu tvertni ciet un sargātu to no noplūdēm. Mūsu testos mēs secinājām, ka visi trīs termosi ir pilnībā droši pret noplūdēm, un dzēriens ne reizi neizlija, pārnēsājot to mugursomā.

Gan Thermos, gan Stanley ir izvēlējušies pārbaudītu dizainu – vienkāršu skrūvējamu korķi, kuram ir nelielas spraugas dzērienam. Kad tas ir pilnībā aizskrūvēts, tas pilnībā aizver tvertni ciet un sargā dzērienu no izlīšanas. Savukārt, kad to pa pusei atskrūvē vaļā, dzērienu var ērti ieliet krūzītē, netaisot tvertni pilnībā vaļā – tādējādi neļaujot karstumam izbēgt. Tas ir ģeniāli vienkāršs risinājums, un mazāk kustīgu detaļu nozīmē lielu ilgtspējību. Tiesa gan, lejot no abiem termosiem, strūkla nebija tik spēcīga, kā gribētos.

Arī šajā faktorā Esbit ir izvēlējušies atšķirties, izmantojot mūsdienīgu spiedpogas risinājumu. Nospiežot spilgti oranžo pogu pašā vāciņa centrā, varēsi ieliet dzērienu no jebkuras puses. No vienas puses, tas ir ērts risinājums, kas ļauj uzpildīt savu krūzīti, izmantojot tikai vienu roku. No otras puses, to ir sarežģītāk tīrit. Tāpat mēs pamanījām, ka pēc dzēriena ieliešanas spraugā var palikt nedaudz šķidruma. Tāpēc, lietojot Esbit Vacuum Flask, būs jāapgūst jauns rituāls – pārliecināties, vai visu esi pilnībā izlējis krūzītē – pirms liec to atpakaļ somā. Vēl ir svarīgi minēt, ka lielā vāciņa dēļ termosa kakliņa diametrs ir būtiski lielāks, kas atvieglo tvertnes tīrīšanu.

Tiesa gan, tā kā visi šie vāciņi uzticīgi pilda savu pamatfunkciju – sargāt dzērienu no noplūdēm – vienīgais faktors pareizā vāciņa izvēlē ir tava gaume. Daži novērtēs klasisko un vienkāršo Stanley un Esbit mehānismu, savukārt citiem patiks Esbit sniegtā lietošanas ērtība. Katram ir savi plusi un mīnusi.

Krūzīte

No termosiem nevar tā vienkārši malkot dzērienu kā no ūdens pudelēm vai termokrūzēm – tēja vai kafija ir jāpārlej mazāka krūzītē. Tāpēc tikpat svarīga, kā pats termoss, ir arī krūzīte. Visi trīs termosi ir apveltīti ar kvalitatīvu nerūsējošā tērauda krūzīti, kas ir izolētā iekšpusē ar plastmasas sieniņu. 

Thermos krūzīte no ārpuses izceļas ar pulēta tērauda virsmu, kas, apvienojumā ar tā melno un glancēto korpusu, rada pavisam elegantu iespaidu. Tai ir melnas plastmasas iekšējā sieniņa. Krūzes tilpums ir 200ml, un tās forma ir ērta, lai no tās varētu dzert. Tiesa gan, nākas secināt, ka tad, kad krūzē ir ielieta karsta tēja, tā pamatīgi uzsilst, kas var padarīt krūzes turēšanu rokā neērtu. 

Thermos Stainless King 1.2L krūzīte

Stanley krūzīte, savukārt, ir šaurāka un garāka, un tās tilpums ir tie paši 200ml. Krūzīte no ārpuses izceļas ar savu tērauda tekstūru, bet iekšpusē tā ir klāta ar zaļas plastmasas sieniņu. Jāsaka, ka, lai gan tā vēl aizvien manāmi uzsila, salīdzinājumā ar Thermos krūzīti, to bija patīkamāk turēt rokā pēc verdošas tējas ieliešanas.

Stanley The Legendary Classic krūzīte

Vislabākā izolācija bija Esbit krūzītei, kas, kā jau viss šajā termosā, bija grandioza. Tā izceļas ar milzīgu diametru un lielāko tilpumu – 250ml. Tās ārpuse ir veidota no tāda paša matēti melnā krāsā klāta tērauda kā korpuss, bet iekšpuse – no oranžas plastmasas. Vēl jāpiemin, ka šai krūzītei ir arī oss – protams, maziņa, bet tik un tā patīkami. 

Esbit Vacuum Flask 1.5L krūzīte

Esbit nebeidz pārsteigt, un papildu lielajai krūzītei viņi ir iekļāvuši arī maziņu 135ml krūzīti no plastmasas. Tā nav tik izturīga un termoizolējoša kā lielā krūze, bet, ja pārgājienā nedodies viens un vēlies padalīties ar siltu tēju, tā var bū noderīga. Mums gan dīvaini šķita, ka otra krūzīte nekur netiek stiprināta – tā vienkārši tiek uzlikta uz termosa, pirms uzskrūvē lielo krūzi. Tādējādi bieži vien, uzreiz atskrūvējot termosu vaļā, tā nokrita. Mūsuprāt, Esbit varēja ieviest labāku stiprinājumu otrai krūzītei, it īpaši salīdzinot ar to, cik pārdomāts šis termoss ir visur citur.

Esbit Vacuum Flask 1.5L krūzīte

Termonoturības tests

Protams, vissvarīgākais faktors termosa izvēlē ir tā spēja saglabāt dzērienu karstu (vai aukstu) visa pārgājiena vai darba dienas garumā. Visi trīs termosi sola, ka tēja vai kafija paliks karsta 24 stundu garumā, bet, tā kā mēs nezinām viņu metodoloģiju – cik karsts ūdens tika ieliets, cik grādi tiek uzskatīti par ‘karstu’, kādā vidē tie tiek testēti – mēs veicām mērījumus paši. 

Šie termosi izmanto dubulto sieniņu vakuuma tehnoloģiju, kas ir viena no vislabākajām uzbūves metodēm termoizolējošiem traukiem. Tas nozīmē, ka termosam ir ārējā sieniņa un iekšējā sieniņa, starp kurām ir vakuums. Tā kā vakuumā nav molekulu, kas varētu uzsilst un vadīt siltumu, lielākā daļa Premium klases termosu, termokrūžu un termopudeļu izmanto tieši šo metodi. Vairāk par dažādām termoizolācijas metodēm vari uzzināt rakstā Kā veidojas termonoturība?

Thermos termosa temronoturība
Attēla avots – Thermos

Metode

Lai pārbaudītu šo termosu spēju saglabāt dzērienu siltu, mēs vispirms uzvārījām ūdeni (97°C), un iepildījām to katrā no termosiem līdz to maksimālajai ietilpībai. Termosi tika glabāti istabas temperatūrā (19°C), un tie tika īslaicīgi atvērti katras 4 stundas, lai izmērītu dzēriena temperatūru. 

Rezultāti 

Pirmajās četrās stundās visi trīs termosi bija diezgan līdzīgi, bet jau astotajā stundā Thermos izvirzījās vadībā. Savukārt visvājākā termonoturība starp trim ir Esbit termosam – to var skaidrot ar vāciņu, kurš maksimālu izolāciju ir iemainījis pret lietošanas ērtību. 

Mēs, veidojot apskatus, pieņemam, ka dzēriens ir uzskatāms par karstu, ja tā temperatūra pārsniedz 60 grādus. Pēc šī kritērija mērot, var teikt, ka Thermos un Stanley savu solījumu – 24 stundas – ir ievērojuši. Savukārt Esbit zem 60 grādiem noslīdēja īsi pirms diennakts beigām, kas par 2 grādiem atšķiras no solītā. 

Thermos Stainless King 1.2L saglabājā dzērienu karstu visilgāk, un otrajā vietā ierindojās Stanley. Lai gan Esbit, salīdzinājumā ar abiem konkurentiem, atdzisa visātrāk, tik un tā šī termonoturība saucama par cienījamu un visi trīs termosi saglabās dzērienu siltu pat visgarākajos pārgājienos. Galu galā – ja termoss ir pilns ar gardu tēju vai kafiju, tā lielākoties tiek izdzerta ātrāk par 24 stundām!

termosu termonoturības salīdzinājums

Pēc 48 stundām mums intereses nolūkā radās ideja vēlreiz veikt mērījumus. Rezultāti 48. stundā kopš ieliešanas attiecīgi bija: Thermos: 53°C, Stanley: 47°C, Esbit: 40°C. Par termonoturības konkursa uzvarētāju neapšaubāmi var saukt Thermos Stainless King 1.2L, kas varbūt nav tik pārsteidzoši – galu galā, šim zīmolam ir vairāk nekā 110 gadu pieredze termonoturīgu trauku ražošanā.

Kurš ir labākais termoss?

Protams, katram termosam ir savi plusi un mīnusi, kas katru padara vairāk piemērotu konkrētai gaumei un vajadzībām. Ja tu meklē jaunu sabiedroto aktīvai atpūtai, ikdienas gaitām vai darbam, katrs no šiem trim termosiem būs lieliska izvēle. Tāpat tie būs lieliska dāvana draugam, kolēģim, mīļotajam vai tuviniekam.

Thermos, Stanley un Esbit termosu novērtējums

Piemēram, vislabākais ikdienas termoss ir Thermos Stainless King 1.2L. Tā elegantais un kompaktais dizains padara to par lielisku sabiedroto visādām dzīves situācijām, un tā nepārspējamā termonoturība nekad tevi neatstās ar aukstu kafiju vai tēju krūzē. Kā galvenos mīnusus tam var minēt korpusa krāsojumu, kuru ir ļoti viegli saskrāpēt – tāpēc, ja vēlies, lai tas izskatītos nevainojami, nāksies izvairīties no ekstrēmām aktivitātēm.

Ekstrēmo aktivitāšu piekritējiem vislabākā izvēle būs Stanley The Legendary Classic 1L, kura korpuss šaubas par savu izturību neatstāj. Tas ir vienlīdz labi piemērots kā izbraucienam uz mūzikas festivālu, gan kāpienam Everestā – Stanley to izdzīvos. Laba termonoturība, funkcionāls dizains un leģendāra uzticamība ir savas cenas vērta.

Visbeidzot, Esbit Vacuum Flask 1.5L. Mums patika dažādi noderīgi sīkumi, piemēram, viegli salokāmais rokturis, divas krūzītes, spiedpogas vāciņš un plastmasas pamatne, kas padara šī termosa lietošanu ļoti ērtu. Lai gan mērījumos termonoturība šim termosam bija vājāka nekā pārējiem diviem, lielākajai daļai šī termosa pircēju mūsdienīgās papildfunkcijas ir vērtas dažu grādu atšķirību.

Top termosu raksturojums Thermos, Stanley, Esbit

Mēs ceram, ka šis salīdzinošais tests palīdzēja pieņemt lēmumu par to, kuru no šiem termosiem iegādāties sev vai uzdāvināt draugam vai tuviniekam! Ar visiem mūsu termosiem vari iepazīties Ūdens Pudele veikala sadaļā Termosi.

Doma par termosu ikdienas lietošanā tevi uzrunāja, tomēr šie būs par lielu? Esam sagatavojuši rakstu, kurā veicām vidēja izmēra termosu testu. Tajā noskaidrojām, kuri termosi spēj noturēt dzērienu siltu visilgāk, kuri būs ērtāki ikdienas lietošanā un citus svarīgus faktorus. Lasi vairāk – Vidēja izmēra termoss – kurš labāks?

Ja tevi uzrunā ideja par silto vai auksto dzērienu pārnēsāšana visas dienas garumā, bet termosi šķiet par lielu, aicinām iepazīties ar mūsu rakstu Labāko termokrūžu salīdzinošais tests, kurā mēs apskatām trīs no mūsu kvalitatīvākajām un populārākajām termokrūzēm – Stanley, Kambukka un Contigo.