Vai ieteicams vairākkārt lietot PET pudeli?

Ir skaidrs, ka vienreiz lietojamās plastmasas iepakojumi tiek lietoti tikai vienu reizi. Tie ir paredzēti īsai dzīvei un tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc plastmasas atkritumu daudzums dabā ar katru dienu ievērojami pieaug. Tomēr kā būtu, ja veikalā nopirkto plastmasas ūdens pudeli varētu izmantot vairāk kā vienu reizi? Tas nebūt nav ilgtspējīgākais lēmums, tomēr solis pareizajā virzienā gan.

Pastāv uzskats, ka dzeršana no plastmasas ūdens pudeles nav tas labākais lēmums. Lai arī ir tik daudzi ilgtspējīgo pudeļu veidi, reizēm gadās nonākt situācijā, kad pārņem slāpes un pa rokai ir tikai veikalā pieejamā ūdens pudele plastmasas iepakojumā. Vai var šo pudeli izmantot vairāk kā vienu reizi? Vai iespējams šo situāciju vērst par labu, piešķirot plastmasas ūdens pudelei garāku dzīvi?

Par labas ilgtspējīgas pudeles izvēles veikšanu lasi rakstā Ūdens pudeļu materiāli. Šajā rakstā vairāk par to, vai iespējams vairākkārt izmantot plastmasas ūdens pudeli. 

Vai plastmasas atkārtota lietošana ir kaitīga veselībai?

Ir zināms, ka dzeršana no vienreiz lietojamās plastmasas pudeles nav pati veselīgākā izvēle. Ne vien dabai un apkārtējai videi, bet arī mūsu pašu organismam. Pastāv mīti, kas apgalvo, ka vienreiz lietojamā plastmasa sāk sadalīties, izdalot kaitīgas ķīmiskas vielas ūdenī, kas tiek ilgstoši glabāts iepriekš atvērtā pudelē. Un kā jau ar jebkuru mītu – arī uz šo skaidras atbildes īsti nav.

Kā norāda populārais Amerikas ziņu izdevums Huff Post, kādā laikrakstā eksperti izteikušies, ka vienreiz lietojamās plastmasas ūdens pudeļu ražotāji neiesaka patērētājiem atkārtoti izmantot savas vienreizlietojamās pudeles. Tas tāpēc, ka ikdienas lietojuma laikā ūdens pudele var ieplīst.  Plīsumi no pudeles atkārtotas mazgāšanas un atkārtotas lietošanas kopumā var izraisīt fizisku plastmasas nolietošanos. Piemēram, redzamas plaisas, kurās var ieplūst dažādas ļaundabīgās baktērijas, radot risku veselībai.

Amerikas Federālā zāļu administrācija (FDA) savukārt nesaskata plastmasas pudelēs tik lielu postu veselībai. Pēc viņu teiktā, lielākā daļa plastmasas ūdens pudeļu ASV ir izgatavotas no polietilēntereftalāta (PET), ko FDA ir noteikusi kā drošu gan vienreizējai, gan atkārtotai lietošanai. Tātad šobrīd situācija ir ar divējādiem rezultātiem – plastmasas ūdens pudeļu ražotāji atkārtoti lietot plastmasas pudeles neiesaka, savukārt FDA uzskata, ka tam nevajadzētu sagādāt  problēmas.

Ilgtspējīgas plastmasas ūdens pudeles – vieglas, ērtas un bez BPA

ilgtspējīgās plastmasas ūdens pudeles

Lai arī viedokļi par vienreizlietojamās plastmasas pudeļu atkārtotu lietošanu dalās, abas puses piekrīt par regulāru pudeles mazgāšanu. Ja arī tiek pieņemts lēmums plastmasas pudeli lietot vairākas reizes, tā katru dienu ir rūpīgi jāizmazgā ar siltu ziepju ūdeni. 

Mums visiem var gadīties reizēm slāpju rezultātā iegādāties produktu plastmasas iepakojumā, ko nebūtu pirkuši. Lai saudzētu dabu un apkārtējo vidi, nav jābūt perfektam. Ir tikai jācenšas pēc iespējas vairāk samazināt plastmasas atkritumu daudzumu ikdienā – pat tad, ja tas ne vienmēr izdodas. 

Interneta veikala UDENSPUDELE.LV piedāvājumā ir plaša izvēle ar vairākkārt lietojamām ūdens pudelēm – alumīnija, tērauda pudeles, silikona, stikla ūdens pudeles un arī plastmasas. Ir arī ilgtspējīgās plastmasas ūdens pudeles, kas ir lieliska alternatīva iepriekš minētajiem materiāliem.

Vairākkārt lietojamās plastmasas ūdens pudeles ir vieglas, ērtas, bez kaitīgā BPA, draudzīgā cenu kategorijā un ar skaista dizaina iespējām.