Kas ir Ūdens diena

Udens-diena-lv

Kad tiek uzsākta saruna par ūdeni, katram noteikti būs citādāks uzskats par sarunas virzienu. Kādam varētu likties, ka saruna ir par dzeramo ūdeni, savukārt kādam citam varētu likties, ka saruna ir par pasaules ūdenstilpnēm. Ir tik daudzi veidi, kā mēs ikdienā sajūtam, redzam un izmantojam ūdeni. Tieši par to arī iestājas starptautiskā Ūdens diena.

Tā aicina piedomāt par savu ūdens lietojumu ikdienā un novērtēt ūdeni mums visapkārt. Piekļuve tīram ūdenim ikdienā ir ļoti svarīga, tāpēc rakstā Kur Rīgā uzpildīt ūdeni apkopojām vietas, kur savu ūdens pudeli papildināt bez maksas.

Raksta saturs ir sekojošs:

Šajā rakstā apkopota informācija par Ūdens dienu – tās nozīmi un izcelsmi.

Ūdens dienas mērķis

udens diena UN

Ūdens dienas nozīme ir ļaut katram padomāt par to, ko ūdens nozīmē tieši tev. Katram cilvēkam ūdens nozīmē dažādas lietas. Starptautiskā ūdens diena, kas tiek atzīmēta katru gadu 22. martā, rosina sarunas par ūdens nozīmi dažādu cilvēku un dzīvnieku ikdienā.

Mājsaimniecībās, skolās un darba vietās ūdens var nozīmēt veselību, higiēnu, cieņu un produktivitāti. Kultūras, reliģiskās un garīgās vietās ūdens var nozīmēt saikni ar radīšanu, kopienu un sevi. Dabā ūdens var nozīmēt mieru, harmoniju un dabas saglabāšanu.

Mūsdienās dabīgos ūdeņus apdraud augošs iedzīvotāju skaits, atkritumu palielināšanās, pieaugošās lauksaimniecības un rūpniecības prasības, kā arī klimata pārmaiņu pasliktināšanās. Cik lielu postu nodara vienreiz lietojami produkti atradīsi rakstā #SavaPudele ietekme uz dabu.

Ūdens dienas moto ir sekojošs –

Analizējot un svinot visus dažādos veidus, kā ūdens dod labumu mūsu dzīvei, mēs varam pienācīgi novērtēt ūdeni un efektīvi to aizsargāt mums visiem.

Ūdens dienas vēsture

Pazemes ūdeņu nozīme pielāgojoties klimata pārmaiņām

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) definīcijas –

Starptautiskās dienas ir notikumi (var saukt arī par sava veida svētkiem), kuru mērķis ir izglītot sabiedrību par svarīgiem jautājumiem, kā arī mobilizēt politisko vēlmi un resursus, lai risinātu globālas problēmas un lai atzīmētu un stiprinātu cilvēces sasniegumus.

Ideja par starptautisko ūdens dienu mūs aizved uz 1992. gadu, kad notika ANO Konference par vidi un attīstību Riodežaneiro. Tajā pašā gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju, ar kuru 22. martu pasludināja par pasaules Ūdens dienu, kas jāievēro no 1993. gada.

Vēlāk tika pievienoti arī citi svētki un pasākumi. Piemēram, Starptautiskais Sadarbības Gads Ūdens Resursu Jomā 2013. gadā un pašreizējā Starptautiskās Rīcības Desmitgade Ūdens Resursu Ilgtspējīgai Attīstībai no 2018. līdz 2028. gadam. Šie novērojumi vēlreiz apliecina, ka ūdens un sanitārijas pasākumi ir svarīgi nabadzības mazināšanai, ekonomikas izaugsmei un vides ilgtspējai.

Ūdens rīcības desmitgade 2018-2028

udens diena

Piekļuve ūdenim un sanitārijai ir dzīves un cilvēka tiesību priekšnoteikums. Ūdens ir ārkārtīgi svarīgs ilgtspējīgai attīstībai dažados aspektos – no veselības aprūpes un uztura līdz pat dzimumu vienlīdzībai un ekonomikai. Turpmākajos gados mūsu ar ūdeni saistītās problēmas kļūs steidzamākas, tāpēc rīcība ir uzsākta jau tagad.

Starptautiskās Rīcības Desmitgade Ūdens Resursu Ilgtspējīgai Attīstībai (2018-2028) ir kampaņa, kas mēģina paātrināt centienus risināt ar ūdeni saistītās problēmas visā apsaulē.

Ūdens rīcības dekāde sākās Ūdens dienā, 2018. gada 22. martā, un beigsies Ūdens dienā, 2028. gada 22. martā.

Ko ūdens nozīmē tev?

udens dienas nozime

Ūdens Rīcības desmitgadē tiek ievērota mirkļbirka #EveryDropCounts jeb tulkojumā – katrs piliens ir svarīgs.

Desmitgadē arī uzsvērts tas, cik svarīgi ir veicināt efektīvu ūdens izmantošanu visos līmeņos, ņemot vērā ūdens, pārtikas, enerģētikas un vides saikni. Tapat ir svarīgi šajā kustībā piedalīties pašam un iesaistīt visas attiecīgās ieinteresētās personas – sievietes, bērnus, jauniešus, vecāka gadagājuma cilvēkus, personas ar invaliditāti, pamatiedzīvotājus un vietējās kopienas.

Arī tu vari piedalīties diskusijā un padomāt par to, ko tev ikdienā nozīmē ūdens! 

Kļūsti zinošāks par to, cik svarīgi ir veicināt ilgtspējīgu attīstību pasaulē, iedziļinies stāstos no visas pasaules par to, ko valstis un organizācijas dara, lai atrisinātu globālo ūdens krīzi. Tas palīdzēs tev labāk izprast notiekošo un veidot diskusiju.

Dalies ar saviem stāstiem un informāciju sociālajos tīklos!

Lai atzīmētu šo dienu pilnvērtīgi, katram būs nepieciešama sava ūdens pudele, kas atgādinās regulāri padzerties. Visdažādāko dizainu ūdens pudeles varēsiet atrast UDENSPUDELE.LV veikala sadaļā Ūdens pudeles.

Priekā par starptautisko Ūdens dienu!