18 iemesli, kāpēc dienu sākt ar glāzi citronūdens

Citrons ir viens no populārākajiem citrusa augļiem tā plašo izmantošanas iespēju dēļ. Citronu atspirdzinošā smarža un garša padara šo augli par lielisku maltīšu papildinātāju – pamatēdienos, uzkodās, desertos, kokteiļos un citur. Citronam ir arī daudz labas īpašības un uzturvielas, kas veicina veselību. Tāpēc daudzi iesāk savu dienu ar glāzi citronūdens.

Ir dzirdēts par to, ka vislabākie rezultāti manāmi, ja citronūdeni uzņem no rītiem tukšā dūšā. Kad ķermenis vēl tikko pamodies, atspirdzinošais citrons spēj palīdzēt uzsākt veiksmīgu un veselīgu dienu.

Šajā rakstā uzzināsim:

Par šo un citiem iemesliem, kāpēc vērts dienu uzsākt ar citronūdeni, izlasīsi raksta turpinājumā.

Kā pagatavot citronūdeni

Vispirms par pašu vienkāršāko – kā pagatavot labu un veselīgu citronūdeni. Protams, tā nav nekāda raķešu zinātne, un tomēr pareizo proporciju izmantošana var izteikti mainīt dzēriena stiprumu un garšu. Šī recepte paredzēta lielākam cilvēku daudzumam, taču pēc attiecīgajām proporcijām vari ūdens daudzumu samazināt līdz vienai glāzei rīta dzērienam. Lai zinātu optimālo citronūdens uzņemšanas daudzumu, no sākuma būtu vēlams noskaidrot, cik ūdens ir jāizdzer dienā.

Uz 8 ūdens glāzēm nepieciešams 1 vesels citrons. Dalot to uz vienu glāzi, pārgriez citronu uz pusēm un turpini to darīt, līdz esi ieguvis 8 citrona daiviņas. Ja tomēr vēlies pagatavot visas dienas ūdens devu, ko sadalīt ar kādu citu vai turpināt dzert vairākas dienas, seko receptei zemāk.

Plānās šķēlēs sagriez savu citronu un novieto to liela dzērienu trauka apakšā. Izmantojot koka karoti, maigi saspied citrona šķēles, iegūstot to sulu. Pievieno citrona šķēlēm 8 ūdens glāzes un ievieto dzērienu ledusskapī pirms dzeršanas. Vēss citronūdens vienmēr garšos labāk, turklāt stundas laikā ūdens paspēs uzsūkt pilnvērtīgu citrona garšu.

Pačukstēsim, ka citrons lieliski noder arī pudeļu kopšanai, bet par to sīkāk rakstā – ieteikumi ilgtspējīgās pudeles kopšanai.

termokrūze, ūdens pudele, termoss

18 iemesli, kāpēc dienu iesākt ar glāzi citronūdens

Citrona sulas dzeršana ir efektīvs veids, kā uzlabot pašsajūtu, paātrināt vielmaiņu un zaudēt lieko svaru. Papildus tam ir vēl daudzas priekšrocības, kas aicina dzert tieši glāzi silta citronu ūdens katru rītu. Plašāku iespaidu par to, cik citronūdens ir svarīgs mūsu organismam, variet gūt rakstā – citronūdens labās īpašības.

Tad nu lūk, saraksts ar 18 veselības uzlabojumiem, ko sniedz silta citronūdens glāze katru dienu tukšā dūšā:

  1. Tā kā citronūdens ir piepildīts ar C vitamīnu, tas dabīgi pasargā organismu no saslimšanām un aizsargā imūnsistēmu.
  2. Citronūdens samazina holesterīna līmeni.
  3. Regulāra citronūdens dzeršana katru dienu palīdz saglabāt veselīgu pH līmeni ķermenī. Tas savukārt ir atbildīgs par cilvēka vispārejo labsajūtu un samaņu.
  4. Citronūdens palīdz cīnīties ar infekcijām un iekaisumiem ar tā antibakteriālajām īpašībām.
  5. No ķermeņa tiek izvadītas kaitīgās vielas.
  6. Citronūdens palīdz saglabāt veselīgu vielmaiņu.
  7. Kopā ar C vitamīnu citrons ir bagātīgs kālija, kalcija, fosfora un magnija avots.
  8. Palīdz cīnīties ar saaukstēšanos gada aukstajos mēnešos.
  9. Citronūdens palīdz cīnīties arī ar dažādām ādas problēmām – akni, izsitumiem, krunkām un melniem lokiem zem acīm.
  10. Silts citronūdens palīdz atbrīvoties no liekā svara, uzlabojot vielmaiņu.
  11. Tiek uzlabota aknu darbība, tā kā citronūdens palīdz aknām izskalot toksīnus.
  12. Citrona pretiekaisuma labās īpašības palīdz cīņā ar elpceļu infekcijām un sāpošu kaklu.
  13. Citrona sula ar siltu ūdeni palīdz noturēt organismu hidrētu ar pietiekamu ūdens daudzumu visas dienas garumā, jo nodrošina organismu ar elektrolītiem.
  14. Silts citronūdens palīdz mazināt locītavu un muskuļu sāpes.
  15. Citrona sula ar siltu ūdeni ir laba arī mutes dobuma un zobu veselībai, jo tā palīdz ar zobu sāpēm un novērš baktēriju radītus iekaisumus.
  16. Citrona sula ar siltu ūdeni palīdz arī ar gremošanu, un līdz ar to palīdz regulēt dabīgo zarnu kustību.
  17. Palēnina novecošanas procesu, viens no primārajiem polifenoliem citronos ir Eriocitrīns, dzeltenīgs ūdenī šķīstošs antioksidants, kas palēnina novecošanu.
  18. Nomierina centrālo nervu sistēmu, mazina stresu un samazina sirdsdarbības ātrumu un asinsspiedienu. Tu jūties modrāks, mērķtiecīgāks un gatavs savai dienai.

Protams, citronūdeni var dzert arī aukstu. Tas labāk pamodina ķermeni un ļauj no rītiem sajusties svaigam un možam. Tomēr silts citronūdens ir maigāks pret ķermeni un ilgtermiņā sniedz labus veselībus uzlabojumus. Citronu ūdens dzeršana mudinās cilvēku regulārāk uzņemt ūdeni un tā lietošana uzturā ir viens no galvenajiem ieteikumiem kā izdzert organismam nepieciešamo ūdens daudzumu.

citronu udens

Citronūdenu ieteicams dzert tieši tukšā dūšā

Tiek uzskatīts, ka citronu ūdens dzeršana tieši no rīta iedarbina gremošanas sistēmu, nodrošinot maigu, vitamīniem bagātu hidratāciju, kas sagatavo kuņģi dienas gremošanai. Citrona dabiskais skābums palīdz attīrīt gremošanas traktu un veicina kuņģa skābes veidošanos, kas savukārt veicina labāku gremošanu visas dienas garumā.

Turklāt citroni ir labs C vitamīna avots, un to lietošana no rīta nodrošina, ka organisms efektīvi uzsūc šīs uzturvielas, potenciāli uzlabojot imūnsistēmas darbību. Tomēr ir svarīgi atcerēties arī to, ka dažiem cilvēkiem skābums tukšā dūšā var būt pārāk spēcīgs, tāpēc vienmēr ir labi ieklausīties sava organisma reakcijā.

Taču kopumā ir skaidrs, ka citronūdens tukšā dūšā ir patiešām lielisks veids, kā iesākt dienu uz pareizās nots!

Citronūdeni iespējams dzert no jebkāda izmēra ūdens pudeles. Vissvarīgākais faktors, lai regulāri uzņemtu citronūdeni ir sava pudele, kas vienmēr būs līdzi, dodoties ceļā. Sev tīkamāko ūdens pudeli, variet atrast UDENSPUDELE.LV veikalā.