Cik daudz ūdens ir jāizdzer dienā?

vai ūdenim ir derīguma termiņš

Ūdens ir liela daļa no mums, tāpēc ikdienā ir svarīgi regulāri atjaunot ūdens krājumus ķermenī. No pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanas ievērojami ir atkarīgs mūsu veselības stāvoklis. Taču vēl joprojām aktuāls paliek jautājums – cik tad īsti ūdens ir jāizdzer dienā?

Jāatzīst, ka vienkāršas atbildes uz šo jautājumu nav, jo zinātnieku ieteikumi šajā jomā gadu laikā ir mainījušies. Katram cilvēkam nepieciešamā ūdens daudzums ir atšķirīgs, balstoties uz tādiem faktoriem kā dzimums un vecums, fizisko aktivitāšu līmenis u.c.

Šajā rakstā mēģināsim noskaidrot, cik daudz ūdens ir jāizdzer dienā, lai ķermenis justos enerģiski un veselīgi.

Raksta saturs ir sekojošs:

udens pudeles

Ūdens nozīme veselībā

Zināms, ka cilvēka ķermenis 60% apmērā sastāv no ūdens. Līdz ar to ķermeņa labsajūta un fiziskā izdzīvošana ir atkarīga no regulāras ūdens uzņemšanas. Katra ķermeņa šūna, audi un orgāni balstās uz pietiekamu ūdens daudzumu, lai pilnvērtīgi funkcionētu.

Ūdens loma ķermeņa funkcionēšanā ir nenovērtējami liela.

Šeit daži apliecinājumi tam, cik nozīmīgs veselībai ir ūdens:

  • Palīdz regulēt ķermeņa temperatūru
  • Atbrīvo ķermeni no kaitīgajām vielām
  • Aizsargā jutīgus audus
  • Mitrina locītavas

Nepietiekama ūdens daudzuma uzņemšana noved ķermeni pie dehidrēšanās. Tās rezultātā ķermeņa normāla funkcionēšana tiek apgrūtināta. Pat neliela dehidrācija spēj ievērojami mainīt ķermeņa fizisko darbību, kas izpaužas kā enerģijas trūkums un nogurums. 

Cik daudz ūdens man ir jāizdzer dienas laikā?

Katru dienu cilvēka ķermenis zaudē ūdeni, galvenokārt ar urinēšanas un svīšanas palīdzību. Lai ķermenis spētu pilnvērtīgi funkcionēt, zaudētais ūdens daudzums ir jāatjauno, uzņemot pietiekamu ūdens daudzumu caur dzērieniem un ūdeni saturošiem ēdieniem.

Nepieciešamo ūdens daudzumu dienā var aprēķināt pēc vienkāršas formulas:

30ml ūdens uz katru cilvēka kilogramu.

Tātad, gadījumā, ja cilvēka svars ir 55 kilogrami, nepieciešams izdzert 1.65 litrus ūdens. Ja svars ir 80kg, tad jāizdzer 2.4 litri ūdens. Izmantojot šo formulu, katrs pats var noteikt cik tieši ūdens būtu jāizdzer dienas laikā.

Esam izveidojuši pārskatāmu tabulu, kurā katrs varēs uzskatāmi pārliecināties par to, cik liels ūdens daudzums jāizdzer dienas laikā attiecīgi cilvēka svaram. Lai ērtāk būtu uztvert piedāvāto informāciju, pēdējā kolonnā uzrādīts skaits cik 500ml ūdens pudeles nepieciešams katram izdzert.

udens pec svara

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes rekomendācija

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) 2010.gadā publicēja oficiālo ūdens daudzuma uzņemšanas rekomendāciju, balstoties uz vecumu un dzimumu.

Zīdaiņiem:

  • 0-6 mēn. – 680ml (ar piena palīdzību)
  • 6-12 mēn. – 800-1000ml

Bērniem:

  • 1-2 g. – 1100-1200ml
  • 2-3 g. – 1300ml
  • 4-8 g. – 1600ml

Pirms pusaudža vecuma bērniem (9-13g.):

  • Meitenēm – 1900ml
  • Puišiem – 2100ml

Pusaudžiem un pieaugušajiem (ieskaitot sirmgalvjus):

  • Sievietēm – 2000ml
  • Vīriešiem – 2500ml

Sievietēm stāvoklī:

  • Pieaugušo deva (2000ml) + 300ml

Ar krūti barojošām sievietēm:

  • Pieaugušo deva (2000ml) + 600/700ml

Nacionālā Zinātņu, Inženierzinātņu un Medicīnas akadēmija dienas laikā nepieciešamo ūdens uzņemšanas daudzumu nosaka šādu:

  • Sievietēm – 11.5 glāzes (2.7l)
  • Vīriešiem – 15.5 glāzes (3.7l)

Jāņem vērā, ka šajā rekomendācijā ir iekļauti arī šķidrumi, kas tiek uzņemti ar dažādu dzērienu palīdzību un ūdeni saturošu ēdienu. Aptuveni 20% no dienā uzņemtā ūdens nāk tieši no ēdiena un citiem dzērieniem. 

Ieteikumi kā izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu

Kad zināms, cik daudz ūdens tev būs aptuveni jāizdzer dienas laikā, var sākt to ieplānot savā ikdienas rutīnā. Un tomēr, ja iepriekš izdzertais ūdens daudzums ir bijis krietni mazāks, tad pārslēgties uz pārmaiņām ūdens dzeršanas paradumos var būt izaicinoši.

Lai pilnvērtīga ūdens dzeršana ikdienā nesagādātu grūtības, esam apokopojuši mūsu iecienītākos padomus par to, kā izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu.

1. Izdzert 8 glāzes ūdens dienā

Tu noteikti esi dzirdējis par ieteikumu dzert 8 glāzes ūdens dienā. Tas ir vienkāršs veids kā atcerēties dzert ūdeni un sekot tam līdzi. 

Vairums cilvēku spēj saglabāt labu veselību vienkārši klausoties savā ķermenī – padzeroties ikreiz, kad tiek sajustas slāpes. Daļai cilvēku varētu pietikt arī ar 8 ūdens glāzēm dienā, tomēr daļai ar to būtu krietni par maz. Ir daudzi faktori, kas to ietekmē.

2. Izvēlēties ērtas ūdens pudeles

Vari iegādāties ūdens pudeli ar sev vēlamo tilpumu un šo pudeli uzpildīt vairākas reizes dienā, lai tiktu izdzerts nepieciešamais ūdens daudzums. Piemēram, ja gribi fokusēties uz 2 litriem ūdens dienā, tad izvēles ūdens pudeli ar tilpumu 1 litrs. Ūdens pudele jāuzpilda tikai 2 reizes dienā! Taču ja vēlies ko vieglāku, tad labs variants ir vidējais 750ml tilpums, kas nozīmē, ka pudele būs jāuzpilda aptuiveni 3 reizes dienā.

Zemāk esam piemeklējuši pudeles ikdienai, kas ir ērtas gan no pārnēsāšanas, gan kopšanas skatpunkta.

3. Pievienot ūdenim garšu

Vieglāk nepieciešamo ūdens daudzumu būs uzņemt, ja tam pievienos kādu garšu. Ja dzeramajam ūdenim būs pievienotas ogas, augļi vai pat daži svaigie dārzeņi, būs vieglāk sevi pierunāt padzerties, jo ūdens būs salds, veselīgs un garšīgs.

Esam apkopojuši dažādas garšīgā ūdens receptes un sev tīkamāko varēsiet atrast bloga rakstā par garšīgām un veselīgām ūdens receptēm.

4. Izvēlēties skaistas ūdens pudeles

Lielu lomu ūdens patēriņā spēlē arī pudeles dizains. Ja pudele izskatās skaista un tai ir acij tīkams dizains, tad cilvēks to biežāk gribēs paņemt rokās un kā rezultātā arī biežāk padzerties. Šīs pudeles iederēsies gan ikdienas darbos mājās, gan arī birojā, lai garajā darba dienā ūdens vienmēr būtu pa rokai.

Faktori, kas ietekmē ūdens uzņemšanas daudzumu

Balstoties uz dažādiem faktoriem un dienas laikā veiktajām aktivitātēm, ieteicamais ūdens uzņemšanas daudzums var mainīties. Zemāk uzzini vairāk par to, kas to ietekmē.

Sportošana

Ja dienas laikā tiek veiktas fiziskas aktivitātes, kas rezultējas svīšanā, tad ir jāuzņem zaudētais ūdens daudzums. Ir svarīgi dzert ūdeni sportošanas laikā, kā arī pirms un pēc tās, izmantojot īpašas sporta pudeles, no tām padzerties ir ērti arī kustībā un tās ir vieglas. 

Apkārtējā vide

Karsta un mitra laika gadījumā iespējama pastiprināta svīšana, kas prasa papildus ūdens uzņemšanu. Tas pats attiecināms uz lielu augstumu – ja atrodies kalnos, piemēram, un izmanto ūdens pudeli pārgājienam.

Veselības stāvoklis

Ķermenis ievērojami zaudē ūdeni arī veselības problēmu laikā – ja ir drudzis, vemšana vai caureja. Tādā gadījumā nepieciešams dzert daudz ūdeni un konsultēties ar ārstu par radušos dehidrāciju. Citi veselības traucējumi, kas iekļauj pastiprinātu ūdens zaudēšanu, ir urīnvadu infekcijas un akmeņu veidošanās urīnpūslī.

Esot stāvoklī vai barojot bērnu ar krūti

Sievietēm, kas ir bērna gaidībās vai ar krūti barojošām sievietēm pēcdzemdību periodā nepieciešams palielināt ūdens uzņemšanas daudzumu. Ir svarīgi zināt, cik ūdens ir jāizdzer dienā konkrētā pēcdzemdību periodā, lai uzturētu lielisku veselību.

Citi ūdens avoti

Nav nepieciešams iespringt tikai uz ūdeni, jo nepieciešamo ūdens daudzumu iespējams uzņemt arī netiešā veidā – ar dažādiem dzērieniem un ēdieniem. Piemēram, daudzi augļi un dārzeņi, to starpā arbūzi, gurķi un spināti, gandrīz simtprocentīgi sastāv no ūdens. 

Tādi dzērieni kā piens, sula un zāļu tējas sastāv lielākoties no ūdens. Pat kofeīna dzērieni – kafija un gāzētie dzērieni – spēj sniegt pienesumu nepieciešamā ūdens daudzuma uzņemšanā. Tomēr ūdens, protams, ir vislabākais avots – bez kalorijām, lētākais un jau gatavi pieejams. Par to, vai var dzert arī krāna ūdeni, lasi rakstā Vai krāna ūdens ir veselīgs.

Sporta dzērienus vajadzētu lietot tikai tad, kad notiek fiziski treniņi, kas ir ilgāki par vienu stundu. Šie dzērieni spēj palīdzēt atjaunot elektrolītus, kas zaudēti svīšanas laikā, un cukuru, kas nepieciešams enerģijai. Ja vēlies uzzināt vairāk par sporta pudelēm, iesakām izlasīt Ūdens pudele sportam rakstu.

cik udens ir jaizdzer diena

Kad ūdens ir jādzer?

Pirms ķeries klāt pie kalkulēšanas un nepieciešamā ūdens tilpuma noteikšanas, kam sekot līdzi, ieklausies savā ķermenī. 

Tu visticamāk uzņem savam ķermenim atbilstošu ūdens daudzumu, ja:

  • Tu reti juties izslāpis
  • Tava urīna krāsa ir gaiši dzeltena vai, labākajā gadījumā, bez krāsas
  • Ārsts vai dietologs ir izveidojis tieši tev atbilstoša ūdens daudzuma uzņemšanas plānu

Lai izvairītos no dehidrācijas, mēģini sevi pieradināt pie ūdens dzeršanas. Ne visiem tas ir tik vienkārši, tomēr mēģini ūdeni padarīt par savu prioritāro dzērienu un ķermenis būs tev pateicīgs.

Ieteikumi, kā efektīvi parūpēties par ūdens uzņemšanu:

  • Iedzer vienu glāzi ūdens pirms katras maltītes un starp tām
  • Dzer ūdeni pirms, pēc un treniņa laikā
  • Dzer ūdeni, ja jūties izsalcis – slāpes bieži vien ļauj par sevi manīt, izliekoties par izsalkumu
  • Turi vienmēr ūdens pudeli sev blakus, lai vienmēr ir ko padzerties
  • Atrodi sev piemērotāko ūdens pudeli, lai tā ir ērta un parocīga ikdienā

Vai ir iespējams lietot pārāk daudz ūdeni?

Lai arī tas nav bieži manāms, tomēr ir iespējams arī izdzert pārāk daudz ūdens. Gadījumā, kad nieres nespēj pārstrādāt uzņemto ūdens daudzumu, nātrija saturs asinīs tiek atšķaidīts, kas var apdraudēt dzīvību. Tomēr šādi gadījumi ir ļoti reti.

Atceries, ka galvenais ir sekot līdzi savam ķermenim un uzklausīt to. Katrs atradīs sev piemērotāko ūdens pudeli UDENSPUDELE.LV veikalā, kas palīdzēs izdzert tiesi tik, cik ūdens ir jāizdzer dienā.

Iedvesmu raksta sagatvošanā guvām arī no raksta How to drink enough water daily.