Citronūdens labās īpašības

Citronūdens labās īpašības

Daudzviet lasīts, ka citronūdenim piemīt veselību un pašsajūtu uzlabojošas īpašības. Tas ir vienkāršs un atsvaidzinošs dzēriens, ko pašam pagatavot mājas apstākļos. Interneta resursos klejo raksti, kas citronūdenim piešķir tādas īpašības kā vielmaiņas uzlabošana, svara zaudēšana un ķermeņa attīrīšana. 

Šajā rakstā noskaidrosim, kādas ir citronūdens labās īpašības, balstoties uz zinātniskiem faktiem. Raksta beigās apskatīsim arī jautājumu par pudelēm, kas piemērotas citronūdenim.

Citronūdens uzturvērtības fakti

Citronūdens labās īpašības

Citronūdens ir ūdens glāzei pievienota svaiga citrona sula. Daudzums atkarīgs no katra individuālās gaumes – vieniem patīk skābens citronūdens, citiem nē. Arī dzeršanas veids ir divējāds – lai atvēsinātos citronūeni dzer ledus aukstu, savukārt veselības nolūkos to mēdz dzert arī siltu. Bieži vien citronūdenim mēdz pievienot arī medu, ingveru, piparmētras utt. Tas ir labs veids, kā piešķirt ūdenim garšu un dienas laikā izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu.

Šis dzēriens, īpaši silts, ir kļuvis par populāru veidu, kā iesākt rītu. Tiek runāts, ka uz tukšu dūšu izdzerta citronūdens glāze spēj pamodināt ķermeni, sniegt papildu enerģiju un paātrināt vielmaiņu. 

Šajā sadaļā noskaidrosim citronūdens uzturvērtības faktus.

C vitamīns

Citroni ir bagātināti ar C vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Sula no viena vidēja citrona nodrošina ar 21% C vitamīna no nepieciešamā dienas apjoma. 

Flavonoīdi – augu pigmenti

Tāpat kā citos citrusaugļos – laimos, greipfrūtos un apelsīnos – citronos ir daudz flavonoīdi. Tie ir augu pigmenti, kas filtrē ultravioletos starus, regulē šūnu darbību un nodrošina aizsardzību pret slimību ierosinātājiem. Rezultātā tie uzlabo veselību un cīnās ar dažādiem iekaisumiem.

Uzturvielas

Citroniem piemīt vien dažas papildus uzturvielas, kas vēl netika nosauktas. Citronūdens sastāvā ir ļoti maz olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu un cukura. Tomēr pavisam nelielos daudzumos citronudenī atrodami arī kālijs, folāts un daži B grupas vitamīni.

Balstoties uz Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta datu bāzi, viena citrona (43g) sula atšķaidīta ar ūdeni uzturvērtība ir sekojoša:

  • 10.6 kalorijas;
  • 18.6 mg C vitamīna jeb 21% dienas devas;
  • 9.6 mikrogrami (mcg) folāta jeb 2% dienas devas;
  • 49.4 mg kālija jeb 1% dienas devas;
  • 0.01 mg B-1 vitamīna jeb 1% dienas devas;
  • 0.01 mg B-2 vitamīna jeb 1% dienas devas;
  • 0.06 mg B-5 vitamīna jeb 1% dienas devas.

Lai arī viena citronūdens glāze organismu neapgādā ar lielu uzturvielu daudzumu, citronūdens ir veselīgs, zemu kaloriju un cukuru daudzumu saturošs dzēriens, kas spēj paaugstināt cilvēka C vitamīna līmeni.

Salīdzinājumam citronu varam aizvietot ar tik pat lielu apelsīnu. Apelsīna sula sniegtu divas gandrīz divas reizes augstāku kaloriju skaitu, gandrīz trīs reizes lielāku cukura apjomu un 24% no C vitamīna noteiktās dienas devas.

Citronūdens veselīgās īpašības

Citronūdens labās īpašības

Tā kā citronūdens sastāvā ir daudz C vitamīna, flavonoīdu un skābes, citronūdenim piemīt vairākas veselību uzlabojošas īpašības. 

Antioksidanti un flavonoīdi aizsargā organisma šūnas no saslimšanas

Kā jau noskaidrojām iepriekš, citroni satur C vitamīnu, spēcīgu antioksidantu. Un tāpat tie ir bagāti ar augu pigmentiem, ko sauc par flavonoīdiem – avotu, kam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība. 

Antioksidanti spēlē lielu lomu veselības saglabāšanā un cīņā ar saslimšanu. Tie ir savienojumi, kas palīdz aizsargāt organisma šūnas no bojājumiem. Samazinot šūnu bojājumus, antioksidanti samazina risku saslimt ar daudzām veselības problēmām, tostarp sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, aptaukošanos un vēzi.

Kāds 2019. gada pētījums vēsta, ka citrusaugļos esošie antioksidanti un flavonoīdi spēj uzlabot glikozes toleranci, insulīna jutīgumu un tauku vielmaiņu.

C vitamīns ir svarīgs arī imūnsistēmas darbībai, brūču dzīšanai, kā arī palīdz organismam uzņemt dzelzi no pārtikas produktiem.

Citronūdens spēj efektīvi ārstēt nierakmeņus

Vairāki pētījumi atklājuši, ka citronūdens dzeršana spēj atvieglot cīņu ar nierakmeņiem. Tas izrādījies par efektīvu ārstniecības veidu papildus ierastajai ārstēšanas terapijai. Tomēr var būt arī kā alternatīva ārstēšanas metode.

Nierakmeņi ir minerālu veidojumi, kas uzkrājas nierēs. Tie parasti sastāv no kalcija oksāta un visefektīvākais veids, kā ar tiem cīnīties, ir citrāti. Palielinot citrāta daudzumu organismā, tiek novērsta nierakmeņu veidošanās, pārtraucot kalcija saistīšanos ar citiem savienojumiem. 

Kā jau, droši vien, nojaut – citrona ūdens satur lielu daudzumu citrāta. Saskaņā ar 2015. gada ASV Lauksaimniecības Departamenta pētījumu tika konstatēts, ka citrusaugļi, tostarp citrons, var paaugstināt citrāta urīna līmeni, kas var palīdzēt ārstēt nierakmeņus.

Bieži vien nierakmeņu veidošanās iemesls ir ūdens trūkums organismā. Tāpēc dzert vairāk ūdens var palīdzēt nierakmeņiem neatkarīgi no tā, vai tajā ir citrons vai nav.

Citronūdenim piemīt visas ūdenī esošās labās īpašības

Citronūdens sastāv no citrona sulas un ūdens. Tātad citronūdenim piemīt visas labās īpašības, kas piemīt parastam ūdenim.

Pietiekama ūdens apjoma uzņemšana orgaismā sniedz šādas pozitīvās īpašības:

  • Svara zaudēšana – pietiekama ūdens daudzuma uzņemšana rada sāta sajūtu un uzlabo vielmaiņu, kas var palīdzēt svara zaudēšanā.
  • Garīgā veselība – ūdens dzeršana var uzlabot garastāvokli un atmiņu.
  • Gremošans trakta veselība – regulāra padzeršanās palīdz izvairīties no aizcietējuma.
  • Fiziskā izturība – ūdens sniedz spēku un enerģiju, uzlabojot fiziskās spējas.

Vairāk par ūdens labajām īpašībām vari izlasīt rakstā Ūdens stiprina organisma imunitāti.

Citronūdenim piemērotas ūdens pudeles

citronūdenim piemērota ūdens pudele

Ja savā ikdienā vēlies iesaistīt citronūdeni un ņemt to līdzi savās gaitās, tad ir dažas lietas, kas jāievēro izvēloties piemērotu ūdens pudeli.

Izvēlies ūdens pudeli ar platāku kakliņu

Tas atvieglos ūdens pudeles tīrīšanas procesu. Jebkura ūdens pudele ir reizi dienā jāizmazgā ar ziepjūdeni, un aptuveni reizi nedēļā jāveic rūpīgāka tīrīšana. Tomēr citronūdens mēdz nedaudz apgrūtināt pudeles tīrīšanu. Tāpēc vērts par to piedomāt, pērkot ūdens pudeli. 

Viena no šādām ūdens pudelēm ir LEIFHEIT plastmasas pudele. Tās platākais kakliņš ļaus vieglāk pievienot ūdenim citrona sulu un ledus gabaliņus, ja nepieciešams. Tāpat atvieglos tīrīšanu. 

Ja tev svarīga citronūdens temperatūra, izvēlies termopudeli

Kā jau noskaidrojām citronūdeni visbiežāk izvēlas dzert divējādi – ledus aukstu un patīkami siltu. Tātad var noderēt laba termopudele. Tā saglabās citronūdeni ledus aukstu vairāku stundu garumā gadījumā, ja paredzēts ar citronūdeni veldzēt slāpes. Un arī pretēji. Ja gadīsies no rīta piecelties steigā bez brīva laika izdzert siltu glāzi citronūdens, to varēs paņemt līdzi ikdienas gaitās.

GESSI pudele ir labas termopudeles piemērs. Tai savukārt ir tievs kakliņš, kas ir izdevīgs variants tādā ziņā, ka būs vienkāršāk padzerties. Pa šauro kakliņu ne ledus, ne citrons netraucēs.

Pastāv arī specializētās ūdens pudeles, kas aprīkotas ar citrona spiedi

Pudeļu piedāvājumā ir arī dažādas ūdens pudeles, kas paredzētas tieši citroniem un augļiem. Šī Detox ūdens pudele aprīkots ar citrona spiedi. Šādu pudeli vienkārši izmazgāt, jo spiedes daļa ir atsevišķi noņemama. 

Citronūdeni iespējams dzert no jebkuras ūdens pudeles. Svarīgi ir, lai sava ūdens pudele vienmēr ir līdzi un atgādina regulāri padzerties!