Kā pareizi tīrīt savu termokrūzi?

Termokrūzes kopšanas padomi

Termokrūze ir pirkums, kurš kalpos vairākus gadus. Tas ļaus izbaudīt karstu kafiju vai tēju vairāku stundu garumā, vienlaicīgi ļaujot rūpēties par vidi, aizstājot vienreizējās papīra krūzītes. Lai tava termokrūze paliktu tīra un svaiga pēc iespējas ilgāku laiku, esam apkopojuši vairākus padomus, kurus iesakām ņemt vērā, lai to koptu pareizi.

Cik bieži termokrūze ir jātīra? 

Lielākā daļa termokrūžu ražotāju iesaka rūpīgi izmazgāt krūzi pēc katras lietošanas reizes. Mēs visi zinām, ka ne vienmēr tā sanāk. Var gadīties, ka, piemēram, birojā vai degvielas uzpildes stacijā nav iespējas izmazgāt krūzi pirms nākamās tējas vai kafijas ieliešanas. Tādos gadījumos nav jāuztraucas – pietiks ar vieglu krūzes izskalošanu zem ūdens strūklas. Tikai, nonākot mājās, jāatceras gan krūzi, gan vāciņu rūpīgi izmazgāt ar ziepēm.

Termokrūzes vāciņš un tvertne ir regulāri jāmazgā, jo kafija, tēja, piens, cukurs un citas vielas atstāj nospiedumus un sīkas daļiņas. Ja termokrūzi ilgāku laiku atstāj netīru, šīs daļiņas var negatīvi ietekmēt smaržu un garšu krūzē ielietajiem dzērieniem. Tāpat piens, kafijas biezumi un tējas lapas pēc vairākām dienām var sākt pelēšanas procesu. 

Ieteicamo krūzes mazgāšanas biežumu būtiski ietekmē tas, kādi dzērieni krūzē tiek pildīti. Piemēram, pēc tīra ūdens, kafijas vai tējas dzeršanas krūze būs jāmazgā retāk – ik pēc divām, trim dienām. Ja tev patīk savu kafiju vai tēju papildināt ar pienu un cukuru, krūze būs jāmazgā biežāk. Lai uz tvertnes sieniņām vai vāciņā neuzkrātos cukura slānis vai piena daļiņas, iesakām rūpīgi to izmazgāt katru dienu. 

Mūsuprāt, svarīgi ir ieiet ritmā, kuru ievērot, mazgājot savu termokrūzi. Mēs iesakām to izskalot zem tekoša krāna ūdens pēc tam, kad tās saturs ir izdzerts. Tas ne tikai palīdz uzturēt krūzi higiēnisku, bet arī ļauj atbrīvoties no iepriekšējā dzēriena garšas un smaržas, pirms uzpildi to ar jauno dzērienu. 

Krūzes skalošana

Kā uzturēt termokrūzi tīru un svaigu?

Mēs iesakām regulāri savu termokrūzi rūpīgi izmazgāt, izmantojot trauku mazgāšanas līdzekli vai ziepes. Tā kā termokrūzes ir garenas un šauras, to tvertnes dziļākajos stūros ir grūti piekļūt, izmantojot lupatu vai sūkli. Tāpēc vislabākais rīks šim uzdevumam ir birste

Iesakām izlasīt savas termokrūzes lietošanas instrukciju un ražotāja norādījumus, jo dažus modeļus var droši mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, bet citus – nav ieteicams. Vairākiem modeļiem pašu termokrūzi nevar mazgāt mašīnā, bet tās vāciņu – var. 

Termokrūžu vāciņu izjaukšana

Krūzi rūpīgi un higiēniski ar rokām var izmazgāt, ievērojot četrus soļus. Tev būs nepieciešama bļoda, trauku mazgāšanas līdzeklis vai ziepes, kā arī birste. 

1. Sajauc bļodā siltu ūdeni ar trauku mazgāšanas līdzekli.

Ar acumēru vari pieliet tik, cik šķiet nepieciešams. Puse tējkarotes ir pietiekami, lai radītu putas, kas ļaus izšķīdināt un izskalot netīrumus no vāciņa. Šķidrumu samaisi.

2. Iegremdē vāciņu bļodā

Aptuveni 10 minūtes atstāj vāciņu tikko sajauktajā ziepjūdenī, lai tas rūpīgi iesūktos katrā detaļā un spraugā. Ja vāciņš ir izjaucams vai attaisāms, to visu ir vēlams izdarīt. 

3. Izmazgā krūzi ar ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli

Kamēr vāciņš izbauda peldi ziepjūdens vannā, vari pievērsties pašai termokrūzei. Iepildi nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa vai ziepju, un zem silta, tekoša ūdens rūpīgi izmazgā tvertnes sieniņas ar birsti. Krūzes ārējo korpusu un vāciņa vītni vari izmazgāt ar lupatu vai sūkli.

4. Izskalo un izžāvē

Pēc tam, kad abas termokrūzes daļas ir izmazgātas ar ziepēm un ūdeni, noskalo tās zem tekoša ūdens. Noliec termokrūzi trauku žāvētājā atsevišķi no vāciņa, lai tajos cirkulētu gaiss. 

Kā izmazgāt paliekošus netīrumus?

Var gadīties, ka ar ūdeni un ziepēm nepietiks, lai atbrīvotos no tējas vai kafijas nospiedumiem. Piemēram, bieži vārot melno tēju, var rasties brūns nospiedums apkārt vietai, līdz kurai iepildīts karstais ūdens. 

Tāpat, ja krūze netiek regulāri mazgāta ar iepriekš aprakstīto metodi, uz tvertnes sieniņām var rasties nokrāsa, kuru izraisa kafijas vai tējas nospiedumi. Piemēram, šajā Kambukka Etna divas nedēļas vismaz trīs reizes dienā tika vārīta melnā tēja, un sieniņas ieguva brūnu nokrāsu. 

Šo nokrāsu mēs nevarējām izmazgāt ar standarta metodi – ūdens ar trauku mazgāšanas līdzekli – tāpēc vajadzēja izmantot kaut ko spēcīgāku. Lai notīrītu paliekošus netīrumus, iesakām izmantot etiķi un dzeramo sodu. Šo metodi iesaka arī vairāki ražotāji, piemēram, Contigo. Tā droši iztīrīs visus netīrumus, kā arī ļaus atbrīvoties no smakas un nokrāsas krūzes tvertnē. 

Etiķis un dzeramā soda
1. Sajauc termokrūzē dzeramo sodu un etiķi

Tējkarote dzeramās sodas un aptuveni 100ml galda etiķa ir pietiekami, lai irdinātu pat visgrūtāk mazgājamos netīrumus. Sajaucot šīs abas vielas, tās sāks burbuļot – tas nozīmē, ka veidojas ķīmiska reakcija un viss notiek!

2. Aiztaisi vāciņu un sakrati

Lai maisījums vienmērīgi noklātu visu iekšējās tvertnes sieniņu, krūze ir jāsakrata. Cieši aiztaisi vāciņu ciet, un spēcīgi krati aptuveni minūti. Pēc tam izlej visu izlietnē.

3. Izmazgā krūzi ar birsti

Tālāk krūzi var mazgāt pēc jau iepriekš aprakstītās metodes – ar trauku mazgājamo līdzekli un birsti. Etiķa un sodas maisījums ir padarījis netīrumus daudz vieglāk nomazgājamus. 

4. Izskalo un izžāvē

Rūpīgi izskalo termokrūzi un vāciņu tekošā ūdenī, un atstāj krūzi un vāciņu uz trauku žāvējamā režģa. Šī metode ir pārsteidzoši efektīva, lai atbrīvotos no paliekošiem netīrumiem un nokrāsas termokrūzes tvertnē. Izmantojot šos četrus soļus, mēs padarījām termokrūzi daudz tīrāku! Šo procesu vari regulāri atkārtot, lai pilnībā iztīrītu savu termokrūzi. 

Pirms un pēc tīrīšanas ar etiķi un sodu

Mēs ceram, ka tev šis ceļvedis noderēja, lai uzzinātu, kā pareizi tīrīt savu termokrūzi. Rūpējoties par savu termokrūzi, tā ļaus baudīt karstos un aukstos dzērienus vairāku gadu garumā. Ar mūsu termokrūžu piedāvājumu vari iepazīties veikala sadaļā Termokrūzes.