Kas ir tīrs ūdens?

Drošs un tīrs dzeramais ūdens ir svarīgs sabiedrības labklājībai, neatkarīgi no tā, vai tas tiek izmantots uzturā, mājsaimniecībā, pārtikas ražošanā vai atpūtas vajadzībām. Cilvēku apgādāšana ar tīru un veselīgu ūdeni spēj ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti. Atliek vien noskaidrot – kas tad īsti ir tīrs ūdens.

Kas liecina par to, ka ūdens ir drošs dzeršanai?

Tīrs dzeramais ūdens pēc izskata ir caurspīdīgs, pēc garšas un smaržas neitrāls. Tam nevajadzētu būt cilvēkam saožamai smakai. Pēc ASV Vides Aizsardzības aģentūras regulējuma tīrs ūdens nepārsniedz 90 piesārņojuma vielu un mikroorganismu skaitu. Lai arī 90 izklausās ļoti daudz, vienā ūdens lāsē var būt miljoniem mikroorganismu, kas ir kaitīgi cilvēka veselībai.

Reizēm mēdzam ūdenī sajust hlora aromātu, īpaši dzerot ūdeni no krāna. Neliels hlora daudzums tiek izmantots ūdens attīrīšanā, tāpēc šāds aromāts nelielos daudzumos ir pieņemams. Tomēr Latvijā drīkst dzert krāna ūdeni, kas ir liela privilēģija, balstoties uz to, cik daudziem cilvēkiem uz pasaules ir liegta pieeja parastam dzeramajam ūdenim. Par to vai restorānos drīkst palūgt krāna ūdeni iespējams izlasīt rakstā- Sīkāk par krāna ūdens lietošanu uzturā, tā kvalitāti un eksperimentu variet lasīt rakstā- vai krāna ūdens ir veselīgs?

Katru reizi, kad līst lietus, mums tiek sniegts dzeramais ūdens. Lietus ūdeni ne katrs izvēlas dzert, jo nav bijusi nepieciešamība. Tomēr, kā izrādās, lietus ūdens ir drošs dzeršanai. Vairāk par to iespējams izlasīt rakstā Vai lietus ūdens ir dzerams?.

Netīrs dzeramais ūdens ir bīstams veselībai

Pēc 2017.gada Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, 5,3 miljardi pasaules iedzīvotāju tika nodrošināti ar veselībai drošu un tīru dzeramo ūdeni. Tas nozīmē, ka šai cilvēku grupai tīrs ūdens bija regulāri pieejams – gan mājās, gan arī publiskās vietās t.i. veikalos, kafejnīcās utt. Pārējie 2,2 miljardi pasaules iedzīvotāju saskārās ar grūtībām saistībā ar brīvi pieejamu dzeramo ūdeni. Šī ir realitāte daudzās pasaules valstīs vēl šodien.

Piesārņots ūdens ir ļoti bīstams cilvēka veselībai. Tas ir saistīts ar tādu slimību pārnēsāšanu kā holēra, caureja, hepatīts u.c. Neesoši, neatbilstoši vai neatbilstoši pārvaldīti ūdens un sanitārijas pakalpojumi pakļauj cilvēkus ievērojamiem veselības riskiem. Tas jo īpaši attiecas uz veselības aprūpes iestādēm, kurās gan pacienti, gan darbinieki ir pakļauti papildu inficēšanās un slimību riskam, kad trūkst tīrs dzeramais ūdens, kā arī sanitārijas un higiēnas pakalpojumi. 

Balstoties uz Veselības Inspekcijas sniegto informāciju, objektīvu informāciju par ūdeni var iegūt, pārbaudot tā kvalitāti laboratorijā, kas akreditēta ūdens izmeklējumiem. Ar akreditēto laboratoriju sarakstu iespējams iepazīties Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja mājas lapā – www.latak.lv, noskaidrojot vai tavas mājvietas ūdens no krāna ir veselīgs un drošs dzeršanai.

UdensPudele.lv veikalā atradīsi sev piemērotāko pudeli tīra ūdens lietošanai uzturā.