Kur doties pēc kafijas līdzņemšanai?

kur doties pēc kafijas līdzņemšanai

Šobrīd Rīgā ir pieejamas vairākas vietas, kur iegādāties gardu kafiju līdzņemšanā. Veicot nelielu aptauju starp mūsu, UDENSPUDELE.LV, Instagram sekotājiem, noskaidrojām, ka 52% no mūsu sekotājiem ikdienā neizmanto savu termokrūzi pērkot kafijas līdzņemšanai, tomēr to vajadzētu piekopt.

Šajā rakstā esam apkopojuši, mūsuprāt, sabiedrībā zināmākās kafejnīcas, kurā visbiežāk tiek iegādātas kafijas līdzņemšanai. Noskaidrojām, kāda ir aptuvenā temperatūra, kādā mūsu kafija tiek pasniegta, vai ir iespējams uz kafejnīcu doties ar savu krūzi, vai par to ir kāds īpašs piedāvājums. Beigās secinājām ar kādu termokrūzi doties pēc savas kafijas. 

Satura rādītājs:

Sabiedrībā zināmākās kafijas vietas

Kopā apmeklējām un aptaujājām piecas dažādas kafejnīcas:

  • Costa Coffee
  • Caffeine
  • Cadets de Gascogne
  • COFYZ
  • KURTS coffee

Costa Coffee 

costa coffee kafejnīca un termokrūze equa plēka 300ml
Processed with VSCO with preset

Pirmā Costa Coffee kafejnīca tik atvērta 1978. gadā Londonā, itāļu brāļiem Costa sapņojot par kvalitatīvu, itāļu tradīcijām bagātu kafiju. Šobrīd pasaulē ir sastopamas vairāk kā 3700 Costa Coffee kafejnīcas un 11 no tām ir Rīgā. 

Costa Coffee lepojas ne tikai ar savām unikālajām kafijas pupiņām un to īpašo grauzdēšanas veidu, bet arī ar savu izcilo komandu. Katrs kafejnīcas Barista tiek īpaši apmācīts, lai Costu padarītu ar Eiropas labāko kafiju. 

Arī šobrīd Costa Coffee kafejnīcās tev ir iespēja iegādāties unikālo kafijas pupiņu maisījumu un citas preces, lai spētu pagatavot īpaši gardu kafiju no mājām. Kā viens no īpašajiem piedāvājumiem, Costa Coffee ir Coffee Club aplikācija. Pirmo reizi lejupielādējot aplikāciju Tev ir iespēja saņemt 50% atlaidi kafijai. Turpmāk iegādājoties kafiju, jānoskenē QR kods, tā tiek krātas virtuālās kafijas pupiņas, kuras sakrājot var saņemt kafiju par brīvu. Tam papildus saņem dāvanas un īpašas atlaides. Izmanto šo iespēju un reģistrējies Costa Coffee Club. 

Caffeine

Caffeine kafejnīca un termokrūze EQUA pelēka 300ml
Processed with VSCO with preset

Caffeine ir viena no populārākajām kafejnīcām Rīgā, kur cilvēki ieskrien pēc savas rīta kafijas vai vienkārši to pabauda jaukajās kafejnīcās. Četri draugi no ASV 2006. gadā radīja kafijas tīklu Lietuvā. Pēc laika tika atvērtas arī kafejnīcas Latvijā, kuras nu jau daudziem ir labi zināmas un iecienītas. Šobrīd Rīgā pavisam kopā ir 22 kafejnīcas un tās ir sastopamas ik uz stūra un katrā lielveikalā. 

Tajās ir ļoti jauka un mājīga atmosfēra, lai pabaudītu kafiju arī uz vietas. Kafejnīcā ir iespējams iegādāties kafijas pupiņas, maltu kafiju un kafijas gatavošanas piederumus, kas ļaus to pagatavot arī mājās. Caffeine kafijas eksperti grauzdē aukstākās kvalitātes kafijas pupiņas, no lielākajām kafijas valstīm. 

Caffeine saviem klientiem piedāvā kafijas karti īstiem kafijas cienītājiem. Tā ir elektroniska karte, kura tiek aktivizēta lejupielādējot CAFFEINE LV aplikāciju. Izmantojot kafijas karti ir iespējams saņemt 10% uzkrājumu no katras iegādātās kafijas. Ar to ir iespējams arī norēķināties. Ja tajā nav pietiekami liels uzkrājums, Tev ir iespēja pārskaitīt naudu uz kafijas karti un iegādāties kafiju caur to. Lieliska aplikācija katram kafijas cienītājam.

Cadets de Gascogne

Cadets de Gascogne maiznīca franči
Processed with VSCO with preset

Cadets de Gascogne ir pirmā franču maiznīca Latvijā. Tā tika atvērta 1999. gadā un šobrīd Rīgā ir 6 kafejnīcas, kur katra ir ar savu šarmu. Tā ir vieta, kur ik rītu tiek pagatavotas svaigas smalkmaizītes, kuras ir iespējams baudīt ar tik pat gardu kafiju. 

Šajā kafejnīcā ir iespējama smalka un liela izēšanās. Sākot ar franču bagetēm, sviesta kruasāniem un beidzot ar ​​cepumiņiem “Macarons” un pašu ražotu mājas saldējumu. 

Tomēr smalkmaizītes nav vienīgais iemesls, kāpēc šīs kafejnīca ir tik ļoti iecienītas. Katrā no kafejnīcām ir īpaša atmosfēra, kurās gribas pasēdēt, lai izdzertu tasi gardas kafijas. 

Visi Cadets de Gascogne gardumi ir roku darbs, kas tiek radīti pēc senām franču receptēm. Ja ar šo esam Tevi sakārdinājuši, tad dodies uz kādu no Cadets de Gascogne kafejnīcām un nobaudi īpaši gardās smalkmaizītes ar tasi gardas kafijas. Ja Tev tomēr nepietiks ar tiem gardumiem, kas ir pieejami uz vietas, tad ir iespēja arī pasūtīt. Franču konditoreja kādā brīvdienas rītā… kas var būt labāks par to.

COFYZ

COFYZ aplikācija un EQUA termokrūze 300ml

COFYZ no citām kafijas vietām atšķiras ar savu mūsdienīgo pieeju. Tā ir pirmā kafejnīcā Eiropā ar iespēju pasūtīt kafiju caur aplikāciju. Ja esi lielā steigā vai vēlies saņemt savu kafiju uzreiz, kā ieej kafejnīcā, tad pie COFYZ tas ir iespējams. Kafejnīcai ir sava mobila aplikācija, kuru izmantojot ir iespējams iegādāties kafiju par lētāk, nekā kafejnīcā uz vietas. 

Uzaicinot savus draugus lejupielādēt COFYZ aplikāciju, tev ir iespēja saņemt kafiju par brīvu. Ja esi liels kafijas cienītājs un tava diena nav izdevusies bez tās, tad COFYZ ir izveidojis īpašu piedāvājumu Tev. Iegādājoties abonementu kādam sev vēlamam kafijas dzērienam, Tev ir iespēja saņemt 30% atlaidi. 

Kafejnīcas mēdz kļūt arī par mūsu darba vietām, kurās pavadām pusi dienas, lai savā nodabā strādātu pie ikdienas darbiem. Šo faktu COFYZ ir ņēmis vērā un izveidojis kopstrādes telpu Rīgā. Kafejnīca tika sadalīta divās daļās, kur viena ir pati kafejnīca un otra ir kopstrādes telpa. Pats labākais ir tas, ka lielākā daļa no samaksas par telpas izmantošanu tiek ieskaitīta aplikācijas virtuālajā makā, caur kuru Tev ir iespēja nopirkt sev kafiju. Brīnišķīgs variants tiem, kuri izbauda strādāšanu kafejnīcās.

KURTS coffee

Kurts coffee
Processed with VSCO with preset

KURTS coffee ir kas vairāk kā kafijas vieta. Tas ir ģimenes izveidots projekts, lai palīdzētu Kurtam, 9 gadus vecam puisēnam ar īpašām vajadzībām, invaliditālti. Kurts nestaigā, nerunā, patstāvīgi neēd, viņam ir nepieciešama pilna aprūpe un asistēšana. Tāpēc tika izveidots kafijas namiņš, lai spētu nodrošināt Kurtam ikdienā nepieciešamo palīdzību. 

Bez kafijas namiņa, ģimenei ir arī interneta veikals, kurā var iegādāties apģērbu (džemperus, kreklus, cepures), auduma maisiņus, auskarus, zīda matu gumijas un kafiju. Kafija ir tiek svaigi grauzdēta Rocketbean Rostery, kas ir Latvijā mūsdienīgākā un lielākā kafijas grauzdētava. Tā iir pieejama gan malta, gan pupiņās. 

KURTS coffee ir tikai viens kafijas namiņš, kas atrodas Rīgā pie Vērmanes dārza. Tam paiet garām nav iespējams. Lai gan namiņš ir pavisam neliels, tā piedāvājuma klāsts neatpaliek no citām kafejnīcām. KURTS coffee strādā ļoti jauki jaukas un zinošas baristas un viena no tām ir arī ukrainiete Marina, kura bēgļu gaitās ir nonākusi Latvijā un KURTS coffee spēja nodrošināt viņai darbu. Dodies pēc kādas gardas kafijas un palīdzi atbalstīt Kurtu un viņa ģimeni.

Kafijas temperatūra

Aptaujājot kafejnīcas noskaidrojām, ka visās kafija tiek pasniegta ar vienu standarta temperatūru, kas ir no 60°C  līdz 64°C. Ja Tev kādreiz ir bijusi interese, cik karsta ir tava iegādātā kafija, tad šeit būs atbilde. 

Protams, izņēmumi var būt, ja tiek gatavot aukstā kafija, vai, piemēram, americano, kur netiek pievienots piens. Pasūtot kafiju COFYZ aplikācijā Tev ir iespēja izvēlēties, kādā temperatūrā to vēlies. To ir iespējams pielāgot arī ar Baristu uz vietas. Ja tas ir kāds kakao bērnam vai vēlaties kafiju īpaši karstu, tā nav problēma, un tik pagatavota pēc Tavām vēlmēm. 

Cadets de Gascogne sacīja, ka viņi nezina precīzu temperatūru, kādā tiek pasniegta kafija, tā varētu būt aptuveni 60°C. Svarīgākais, uz ko viņi skatās ir kafijas aparātā noregulētā temperatūra, kurai jābūt 92°C. Tālāk temperatūra ir atkariga no tā vai krūze, kurā tiek ielieta ir auksta vai karsta.

Termokrūze EQUA pelēka 300ml uz ielas
Processed with VSCO with preset

Īpašie piedāvājumi nākot ar savu krūzi

Trīs no mūsu apmeklētajām kafejnīcām tiek piešķirta atlaide, ja iegādāto kafiju ielej ilgtspējīgā krūzē. 

Costa Coffee aicina savus klientus nākt ar savām krūzēm, tādējādi piešķirot pie katras kafijas 30 centu atlaidi. Iespējams, tas sākumā nešķiet daudz, toties ja dienu dienā iegādājies kafiju, tad Tev ir iespēja ne tikai samazināt atkritumus, bet arī nedaudz ietaupīt.

Dodoties ar savu kafijas krūzi uz Caffeine un KURTS coffee saņemsi 10% atlaidi. 

Kafejnīcas ar īpašiem piedāvājumiem, izmantojot ilgtspējīgu krūzi:

  • Costa Coffee – 0.30 EUR atlaide pie katras kafijas
  • Caffeine – 10% atlaide
  • KURTS coffee – 10% atlaide

Lai gan COFYZ un Cadets de Gascogne nav īpaši piedāvājumi, ja nāc ar savu krūzi, tomēr viņi ar lielāko prieku to pagatavos un priecāsies par katru, kurš samazinās kaut nedaudz atkritumus uz šīs pasaules. 

Vienīgi, ņemot vērā, ka COFYZ ir iespējams iegādāties kafiju caur aplikāciju, tev nebūs iespējams to pasūtīt, lai uztaisītu paša temrokrūzē. Tas nozīmē, ka izdevīgāk kafiju būtu pasūtot caru aplikāciju un izmantojot vienreizlietojamās krūzes, kurās tā tiek pagatavota. 

Tomēr mēs aicinām samazināt atkritumu daudzumu, cik iespējams, izmantot gan ilgtspējīgas termokrūzes, gan ūdens pudeles. 

termokrūze EQUA 300ml un termokrūze kambukka pelēka

Piemērotākā termokrūze

Kā vienu no lietām, ko pamanījām dažās kafijas līdzņemšanas vietās, kā ātrās ēdināšanas restorānos vai īpašos kafijas aparātos, mēdz gadīties, ka kafijas automāts vai ēstuves prasības neatļauj pagatavot kafiju nestandarta krūzēs. Tikai pēc tam, kad kafija ir pagatavota, to var pārliet savā krūzē. Kas nozīmē, ka tiek izmantota vienreizlietojamā krūze. Vienīgais iemesls, kāpēc pārliet savā krūzē – kafija būs silta ilgāk. 

Mēs bijām īpaši priecīgi uzzinot, ka kafejnīcās nav šādu standartu un kafija tiek pagatavota uzreiz tavā krūzē. Vienīgie izņēmumi ir tad, ja krūzes izmērs ir pārāk liels, lai ietilptu zem aparāta. Toties pat tad baristas neizmanto vienreizlietojamās kafijas krūzes, bet sākumā kafiju iepilda speciālās krūzēs. 

Vienīgais uz ko būtu vērts skatīties, kad nāc ar savu krūzi, vai tava izvēlētā kafija ietilps tavā termokrūzē. 

Veicot Instagram aptauju, noskaidrojām, ka mūsu sekotāji visbiežāk izvēlas kafiju ar pienu vai latti. Ar šo informāciju devāmies uz kafejnīcām un apskatījām, kādos tilpumos tās ir pieejamas. 

Kafijas krūžu tilpumi kafejnīcās

COFYZ kafija ar pienu ir vienā izmērā – 240ml, kas pēc mūsu domām ir neliela izmēra kafija. Toties Caffeine balta kafija ir 3 dažādos izmēros sākot ar 240ml, līdz pat 470ml. Costa Coffee salīdzinot ar citām kafija ir lielākos izmēros. Viņiem S izmērs ir kā citām M vai pat L izmērs. Cadets de Gascogne kafejnīcās balta kafija ir pieejama vismazākajos izmēros un KURTS coffee ir tikai S un M izmēros.

Lai gan sākumā šķita, ka nevienā no vietām kafija nebūs lielāka par 500ml un mazākas par 250ml, tomēr Costa Coffee lielākā izmēra kafija ir 540ml.

Mūsu veikalā termokrūzes ir 3 standarta izmēros – maza, vidēja un liela. Ja regulāri izvēlies kafiju lielākajā izmērā, tad mēs ieteiktu tev apskatīt Kambukka termokrūzes vai jaunās Camelbak Forge Flow termokrūzes 500ml tilpumā. Ja vēlies sev vislabāko termokrūzi, bet nezini ar ko sākt, tad esam Tev sagatavojuši rakstu – Ietilpīga termokrūze – kuru izvēlēties? Ja esi Costa Coffee cienītājs, tad mums ir arī termokrūzes, kuras ir līdz pat 720ml lielas.

Toties, ja dod priekšroku stiprākai, bet mazākai kafijai, tad UDENSPUDELE.LV veikalā atradīsi arī neliela izmēra termokrūzes, sākot ar 250ml tilpumu. Tās būs viegli pārvadāt, jo nelielas un neizņems daudz vietas. Ja 250ml ir par mazu, tad 300ml termokrūzes būs maza izmēra, kurās ietilps arī kāda lielāka kafija vai tēja.

Mūsuprāt, vislabākais termokrūzes izmērs ir 350ml. Tās pārsvarā ietilpst visos kafijas automātos. Būs lieliska dāvana gan tējas, gan kafijas baudītājiem. Tās nav pārāk lielas un neizņems daudz vietas somā. Visiecienītākās no vidēja izmēra termokrūzēm ir Stanley Trigger-Action 350ml, tās ir ļoti ērtas lietošanā.

Nākamreiz ejot pēc ikrīta kafijas, neaizmirsti paņemt līdzi savu termokrūzi. Iespēja taupīt dabu un savu maciņu vienlaikus.