Kur Rīgā uzpildīt ūdeni

Kur Rīgā uzpildīt ūdeni

Ilgtspējīgu ūdens pudeļu pielietojums ikdienā paliek ar vien populārāks. Tieši tāpēc aktuāls ir arī jautājums, kur savu līdzi paņemto ūdens pudeli uzpildīt ar svaigu dzeramo ūdeni. Mūsu galvaspilsēta šajā ziņā priecē, jo vietu, kur Rīgā uzpildīt ūdeni, kļūst ar vien vairāk.

Mūsu UDENSPUDELE.LV uzdevums ir ne tikai piedāvāt labākās pudeles, bet arī veicināt ūdens lietošanu. Tāpēc visai svarīgi ir dalīties ar informāciju, kur iespējams uzpildīt savu ūdens pudeli.

Raksta saturā atspoguļotas sekojošas vietas, kur bez maksas uzpildīt savu ūdens pudeli:

Kartē esam apkopojuši vietas, kur uzpildīt ūdeni bez maksas

Publiski pieejami brīvkrāni Rīgas ūdenim

Kur Rīgā uzpildīt ūdeni
Brīvkrāns Jūrmalas gatvē 133
Foto: Oskars Aleksandrs Krūmiņš

Piekļuve tīram ūdenim ikdienā ir ļoti svarīga, jo bez tā mēs cilvēki nespējam iztikt. Tāpēc nereti roka stiepjas pēc veikalā tirgotā ūdens plastmasas pudelēs. Rezultātā izdodas padzerties, taču tas sanāk dārgi un dabai kaitīgi. 

Viens no risinājumiem ir dzert ūdeni no krāna. Kā jau noskaidrojām mūsu rakstā Vai krāna ūdens ir veselīgs, Rīgas centrā vairums mājokļos pa krānu tekošā ūdens kvalitāte ir laba. Tie ir vien reti gadījumi, kad mājoklī esošais ūdens no krāna nav ieteicams dzeršanai.

Savukārt, ja jādodas ārpus mājas, tad ar savu līdzi paņemto un jau uzpildīto ūdens pudeli ne vienmēr ir gana. Jo vairāk dienas laikā jākustās, jo vairāk un biežāk gribās padzerties. Tāpēc ir labi zināt vietas, kur savu ūdens pudeli papildināt bez maksas.

Rīgā ir vairāki ūdens krāni, kas iedzīvotājiem bez maksas atļauj uzpildīt savas pudeles ar tīru dzeramo ūdeni. 

Lūk, vietas, kur Rīgas ūdens izvietojis dzeramā ūdens brīvkrānus:

Lai arī daudzas no šīm vietām lielākajai daļai cilvēku ikdienā nav pa ceļam sasniedzamas, brīvkrāni Rātslaukumā un Rīgas Centrāltirgū jau ir liels solis. Tās ir divas vietas, kur apgrozās milzīgs cilvēku daudzums – Rīgas pats centrs.

Nākotnē plānots izveidot vēl vairākus brīvkrānus.

“Piekļuve dzeramajam ūdenim ir svarīga, jo palīdz samazināt radīto atkritumu daudzumu, kā arī atvieglo pilsētas iedzīvotāju un viesu ikdienu. Šovasar iecerēts pilsētā uzstādīt vēl papildus brīvkrānus tādās publiskās vietās kā Vērmanes dārzā pie bērnu rotaļu laukuma, Ziedoņdārzā pie strūklakas, Mežaparkā pie Zooloģiskā dārza ieejas un Krišjāņa Barona ielas bērnu laukumā. Nākotnē plānojam arī sadarboties ar kafejnīcām un restorāniem, kā arī veicināt dzeramā ūdens pieejamību publiskajās iestādēs.” 

Rīgas domes deputāte Mairita Lūse

Ūdens uzpildes punkti lielveikalos

Kur Rīgā uzpildīt ūdeni lielveikalos

Lielveikali ir vieta, kur ikvienam būtu ērti uzpildīt savu iztukšoto ūdens pudeli. Vasarā šis jautājums paliek ar vien aktuālāks un pašlaik vien daži lielveikali Rīgas centrā piedāvā iespēju ikvienam uzpildīt savas ūdens pudeles.

Lielveikali, kur iespējams uzpildīt savu ūdens pudeli:

Atsevišķi veikali, kas pie sevis uzpildīt ūdeni:

Iepirkšanās vien mēdz būt nogurdinoša, tāpēc būtu daudz patīkamāk atrasties iepirkšanās centrā, kas rūpējas par saviem klientiem. Ceram nākotnē ieraudzīt arī citus veikalus un tirdzniecības centrus, kas sekos iepriekš minēto vietu paraugam. 

Dzeramā ūdens brīvkrāni parkos un rotaļu laukumos

brīvkrāns
Brīvkrāns Esplanādē
Foto: Latvijas reitingi

Galvaspilsētas parkos atklāti seši Rīgas pašvaldības izveidoti dzeramā ūdens krāni, no kuriem rīdzinieki un pilsētas viesi tagad var veldzēties ar tīru dzeramo ūdeni. Tāpat jaunajiem brīvkrāniem uzstādīta ierīce, kas ļauj padzerties arī mūsu četrkājainajiem draugiem.

Lūk 6 vietas, kur pieejami jaunie Rīgas dzeramā ūdens krāni jeb brīvkrāni:

Lidosta

Dodoties uz lidojumu uzpildi savu pudeli ar bezmaksas dzeramo ūdeni.

Pasažieru ērtībai terminālī vairākās vietās ir pieejami dzeramā ūdens automāti, no kuriem ūdeni var iepildīt pasažieru termosos un vairākkārt lietojamās pudelēs.

Dzeramā ūdens uzpildīšanas vieta pie izlidošanas sektora B7
Ūdens uzpildīšanas vieta pie E atlidošanas sektora – bagāžas saņemšanas zālē

Ūdens uzpildes punkti atrodas izlidošanas sektoros B7, B19, C9, bagāžas saņemšanas zālē E un ne-Šengenas atlidošanas zonā pirms robežkontroles.

Dzeramo ūdeni lidosta “Rīga” iegūst no teritorijā izvietotiem artēziskajiem urbumiem 165 līdz 180 metru dziļumā. Ūdens pirms tā lietošanas tiek apstrādāts, nodrošinot atbilstību dzeramā ūdens kvalitātes prasībām.

Restorāni un kafejnīcas

Kur Rīgā uzpildīt ūdeni restorānos
Foto: Ū Vitamīns FB arhīvi

Katrā valstī bezmaksas ūdens izsniegšana tiek interpretēta citādāk. Piemēram, Lielbritānijā ikvienai iestādei ir jānodrošina klienti ar bezmaksas dzeramo ūdeni. Kā ir Latvijā?

Kā mēs noskaidrojām RestorāniRīgā.lv rakstā Uzpildīt savu ūdens pudeli restorānā, Latvijā vēl nav noteikts likums par to, ka restorāniem vai kafejnīcām vajadzētu izsniegt bezmaksas ūdeni. Tas nozīmē, ka katras iestādes vadības ziņā ir pieņemt šo lēmumu – atļaut jebkuram izsniegt bezmaksas ūdeni vai nē.

Lai arī visi restorāni nebūt vēl nepiekopj šādu praksi, liela daļa no Latvijas ēdināšanas iestādēm labprāt atļauj uzpildīt savu ūdens pudeli vai ienākt pēc ūdens glāzes. Šajā jautājumā īpaši zinoša ir biedrība Ū vitamīns, kas ūdeni uzskata par vitamīnu. Galu galā neviens bez ūdens izdzīvot nevar un to var uzskatīt par cilvēka pašu svarīgāko vitamīnu!

Ū vitamīna biedrības mājaslapā ir apkopotas Ū vietas – lokācijas Latvijas kartē, kur iespējams bez maksas palūgt uzpildīt savu ūdens pudeli. 

Tajā sarakstā ietilpst arī Rīgā esošie restorāni un kafejnīcas. 

To starpā ir tādas vietas kā restorāns Bibliotēka No1, kafejnīca Big Bad Bagels, kafejnīca Buberts, Eklērnīca Raunas Dārzs, jebkurš Ezītis Miglā, Innocent Caffe, restorāns Kolonāde, restorāns Valters, restorāns Valmiermuižas vēstniecība un daudzi citi.

Ceram nākotnē redzēt ar vien vairāk brīvkrānu, kā arī veikalu un restorānu, kas piedāvā bezmaksas ūdeni. Cerams, ka pavisam drīz bezmaksas ūdens būs plašāk pieejams ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās.