#SavaPudele ietekme uz dabu un sabiedrību

No vienreiz lietojamās plastmasas pudeles ražošanas līdz brīdim, kad tā bezrūpīgi tiek, labākajā gadījumā, izmesta miskastē, nepaiet pārāk ilgs laiks. Rezultātā veicinot atkritumu palielināšanos, kā arī resursu izšķērdību. Savukārt ilgtspējīgas ūdens pudeles ievērojami palīdz gan dabai, gan sabiedrībai novērst plastmasas radīto negatīvo ietekmi.

Atbalstot Zaļās jostas sociālo kampaņu ‘’Man pašam savs’’, vēlamies palīdzēt veicināt sabiedrības izpratni par to, cik lielu postu nodara vienreiz lietojami produkti un cik vienkārši ir tos aizvietot ar ilgtspējīgiem risinājumiem.

Šajā rakstā lasi vairāk par to, kā ilgtspējīga pudele spēj ietekmēt gan dabu, gan arī sabiedrības ikdienu.

#SavaPudele ietekme uz dabu

Zaļās jostas sociālā kampaņa mudina izvēlēties ilgtspējīgus produktus vienreiz lietojamo vietā – tātad plastmasas pudeļu vietā izvēlēties ilgtspējīgāku risinājumu, piemēram, stikla pudeles, tērauda pudeles vai vismaz daudzkārt lietojamās plastmasas pudeles.

Zemāk uzskaitīti galvenie iemesli, kas parāda plastmasas radīto postu dabai, no kā iespējams izvairīties, izvēloties ilgtspējīgu ūdens pudeli savām ikdienas gaitām.

Milzīgas naftas pārstrādājumu resursu izšķērdības pārtraukšana

Ražojot plastmasu, lielākais posts tiek nodarīts tieši ražošanas procesā. Lielākā daļa plastmasas tiek iegūta no naftas pārstrādes produktiem. Lai gada laikā saražotu aptuveni 50 miljonu plastmasas ūdens pudeles ASV, ir nepieciešamas vairāk kā 17 miljonu naftas mucu. Rādītājam – viena smucas tilpums ir aptuveni 120 litri. 

Ja šo naftas daudzumu pielīdzināt citām tās izmantošanas iespējām, ar šo daudzumu pietiktu, lai veselu gadu 1,3 miljonus mašīnu nodrošinātu ar degvielu. Tāpat ar šo daudzumu iespējams izveidot pietiekami daudz elektroenerģijas, ar ko nodrošināt vairāk kā 190,000 mājvietu. 

Paturot prātā šos skaitļus, rodas gana lieliska motivācija izvairīties no vienreiz lietojamās plastmasas bezrupīgas iegādāšanās. Izvēloties ilgtspējīgu ūdens pudeli, tev ievērojami izdosies samazināt plasmasas pielietojumu savā ikdienā.

CO2 izmešu daudzuma samazināšana

CO2 jeb ogļskābā gāze pati par sevi nav slikta – tā veido siltumnīcas efektu, iesprostojot siltuma enerģiju tuvāk zemei. Kā skaidro NASA, bez CO2 Zemes okeāni būtu sasaluši. Tomēr kā jebkuram ķīmiskajam elementam, arī CO2 ir jābūt izmantotam konkrēta daudzumā. Pārlieku liels šīs vielas pielietojums spēj radīt lielu postu.

Vienreiz lietojamās plastmasas pudeles gada laikā atmosfērā izdala CO2 aptuveni 2,5 miljonu tonnu daudzumā. Tas nozīmē, ka mēs nevajadzīgi uzsildām Zemi un, izvēloties ilgtspējīgu pudeli, tu palīdzēsi šo procesu palēnināt.

Mazāka iespēja piesārņot dabu

Lai arī, iespējams, ar laiku tu atbrīvosies arī no savas ilgtspējīgās ūdens pudeles, tu neradīsi tik milzīgu piesārņojumu, kā no visām ikdienas laikā patērētajām plastmasas pudelēm. Atšķirība ir skaitļos un līdz ar to arī rezultātā. Plastmasas pudeles sadalās ļoti lēni, līdz pat simtiem gadu garumā. ASV katru gadu daba tiek piesārņota ar 38 miljardiem plastmasas pudelēm. 

Izvēle paliek tavās rokās – vai tevis radītais piesārņojums dzīves laikā būs vairāki simti vai pat tūkstoši plastmasas pudeles vai dažas ilgtspējīgas pudeles, kuras iespējams pārstrādāt?

Ūdens un dzīvnieku aizsardzība

Kā jau tika minēts, lielākā daļa plastmasas nonāk dabā – arī ūdenī. Ar katru dienu šī problēma palielinās, piesārņojot ūdeni, pludmales un līdz ar to arī iznīcinot ūdenī dzīvojošos. Visur pasaulē rodas arvienvairāk gadījumi, kad ūdens dzīvnieku nāves cēlonis ir tieši plastmasa, kurā dzīvnieki iesprūst un sapiņķerējas, vai arī sajauc plastmasu ar ēdienu. Rezultāts jebkurā gadījumā ir vienāds. Ja to iespējams pārtraukt izvēloties ilgnoturīga materiāla ūdens pudeli – kāpēc gan to nedarīt?

Turklāt izvēloties ilgtspējīgu ūdens pudeli, tu samazināsi arī lieku ūdens resursu patēriņu. Lai saražotu vienu plastmasas ūdens pudeli, procesā tiek patērēts vairāk ūdens, nekā rezultātā ir šīs pudeles tilpums.

#SavaPudele ietekme uz sabiedrību

Ikdienā mainot savas vērtības un darbības, ar pavisam vienkāršiem soļiem iespējams kļūt dabai draudzīgākam un aiz sevis atstāt ar vien mazākas pēdas. Izvēloties savu ūdens pudeli un visur to nēsājot līdzi, rodas daudzas priekšrocības.

Zemāk uzskaitīti galvenie iemesli, kāpēc ilgtspējīga ūdens pudele pozitīvi ietekmēs tavu ikdienu.

  • Atgādinājums dzert vairāk ūdeni – ilgtspējīga ūdens pudele vienmēr būs līdzi un tāpēc nebūs iemesls no tās regulāri nepadzerties, rezultātā uzlabojot pašsajūtu un veselību.
  • Iespēja ietaupīt – nepiedomājot par saviem ikdienas tēriņiem un regulāri iegādājoties plastmasas pudelēs esošus dzērienus, laika gaitā sakrājas paliela summa. Taču iegādājoties vienu kvalitatīvu ūdens pudeli, tas noteikti drīz vien atmaksāsies un ļaus ietaupīt arī nākotnē.
  • Lielisks piemērs citiem – satiekot jaunus cilvēkus un viņiem ieraugot tavu ūdens pudeli, tas noteikti kalpos par lielisku sarunas sākumu. Un tu pats – par lielisku piemēru apkārtējiem.
  • Ikdienas plānošana – ilgtspējīgas ūdens pudeles iegādāšanās spēj arī palīdzēt tev kļūt organizētākam un vairak plānot savu ikdienu. Nebūt ne apgrūtinošā veidā, tomēr, nēsājot līdzi savu ūdens pudeli, tu varēsi to izmantot to arī dažādās kafejnīcās un ēstuvēs savām sulām, tējām, kafijām un pat smūtijiem.
  • Jaunu vietu atklāšana – daudzas kafejnīcas un veikali cenšas veicināt ilgtspējīgu produktu popularizēšanu, tādēļ piedāvājot atlaides, ja tiek izmantota #SavaPudele. Tas tev ļaus atklāt jaunas vietas un vēl iegādāties dzērienu ar samazinātu cenu. 
  • Ļaus izvairīties no plastmasas – pavisam pašsaprotams rādītājs, tomēr reizēm ir vietas un notikumi, kur gribās padzerties un citas izvēles nav, kā ņemt plastmasas krūzīti kāda vieslekcijā, piemēram. Ar savu pudeli tu varēsi mierīgi no šādām situācijām izvairīties. 

1 ilgtspējīga ūdens pudele = 1460 plastmasas pudeles gadā

sava pudele

Viena no vairākkārt lietojamām ūdens pudeļu priekšrocībām ir to izmērs – atrodoties mājās vai darbā, vienkāršāk ir izvēlēties tilpumā lielāku ūdens pudeli. Ja tās tilpums ir 1l, tad uzpildot to tikai vienreiz, jau sasniegta puse no dienas mērķa. Tomēr plastmasas pudeles parasti pērkam 2 reizes mazākā izmērā – 0,5l.

Ja pieņemam, ka dienas laikā mums ir jāizdzer 4 mazās ūdens pudeles, gada laikā šis apjoms sakrājas līdz 1460 plastmasas pudelēm. Protams, ne katru dienu nākas pirkt tik daudz dzērienus plastmasas pudelēs. Un tomēr, ja tiek iegādāta vismaz viena plastmasas ūdens pudele dienā, gada laikā plastmasas atkritumu vienības ir mērāmas pāri 300 pudelēs. To visu varētu aizstāt ar vienu ilgtspējīgu ūdens pudeli – ietaupot ne vien resursus, bet arī personīgos līdzekļus.

Ja katru dienu iegādājamies vienu plastmasas ūdens pudeli, kuras cena ir vidēji 0,50 EUR, tad mēneša laikā nākas velti iztērēt aptuveni 15 EUR. Gada laikā šis apjoms sakrājas līdz 180 EUR. Ja dienas laikā tiek nopirktas divas ūdens pudeles, apjoms dubultojas. Turklāt ūdens plastmasas pudelēs bieži vien maksā daudz vairāk par šajā piemērā ierēķinātajiem 0,50 EUR.

Vairāk par šo kampaņu lasi mūsu rakstā Sociālā kampaņa Man pašam savs.

Vienreiz lietojamās plastmasas pudeles negatīvi ietekmē dabu un ilgtermiņā negatīvi ietekmē arī tavu ikdienu. Risinājums izvēlēties ilgtspējīgu pudeli šķiet pavisam pašsaprotams. Lai izdodas atrast savu īsto ūdens pudeli UdensPudele.lv veikalā!