Vai drīkst restorānā palūgt bezmaksas krāna ūdeni?

Ūdens ir viena no pašām svarīgākajām mūsu ikdienas sastāvdaļām – bez tā mēs nekādīgi nevaram iztikt. Līdz ar to būtu visai loģiski, ja ūdens būtu par brīvu pieejams. Lai arī veikalu plauktos vēl joprojām tiek tirgots filtrēts ūdens, ar vien vairāk tiek uzstādītas bezmaksas ūdens uzpildes stacijas. Tomēr kā ir restorānos? Vai ūdenim vajadzētu būt pieejamam par velti?

Šajā rakstā apkopojām informāciju ar mērķi noskaidrot, vai drīkst restorāna apmeklējuma laikā palūgt uzpildīt savu ūdens pudeli bez maksas.

Bezmaksas ūdens Lielbritānijā un citviet pasaulē

Temats par vienmēr pieejamu bezmaksas ūdeni tiek plaši apspriests visur pasaulē. Bezpeļņas labdarības organizācija Keep Britain Tidy, kuras mērķis ir veicināt sabiedrību rūpēties par dabu un samazināt piesārņojumu, veica aptauju šajā lauciņā. Aptauja pieejama ww.bbc.com oficiālajā mājaslapā. Aptaujas galvenais mērķis bija noskaidrot, vai sabiedrība zina savas tiesības attiecībā uz ūdens iegūšanu bez maksas dažādās vietās – skolā, darba vietā un kafejnīcās un restorānos.

Balstoties uz aptaujas rezultātiem, tikai 25% sabiedrības zina, kuros gadījumos viņi likumīgi drīkst pieprasīt glāzi ūdens bez maksas. Savukārt pārējie 75% jūtas neērti un izvairās no bezmaksas ūdens pieprasīšanas – īpaši vietās, kuras apmeklē pirmo reizi.

Lielbritānijā jau no 2010. gada pastāv likums, ka katrai iestādei, kurai ir licence alkohola tirdzniecībai, ir jāpiedāvā bezmaksas ūdens pēc klientu/apmeklētaju lūguma. Licencētām iestādēm Anglijā ir pienākums sniegt apmeklētājiem bezmaksas dzeramo ūdeni, ja tas tiek pieprasīts. Savukārt Skotijā, lai arī likums ir līdzīgs, uzsvars tiek likts uz krāna ūdeni. Par to vai krāna ūdeni ir droši dzert, lasi rakstā Vai krāna ūdens ir veselīgs.

Nav svarīgi, vai tas ir restorāns, kafejnīca, bārds, klubs, kinoteātris utt. Ja vieta ir licencēta – tai vajadzētu piedāvāt bezmaksas ūdeni. Tomēr ir kāds āķis.

Iepriekš nosauktajām iestādēm pasniedzot bezmaksas ūdeni, konkrētā vieta Anglijā ir tiesīga pielāgot rēķinu par glāzi, kurā ūdens tiek pasniegts vai par pašu pakalpojumu vien. Īrijā likums par bezmaksas ūdeni pagaidām neeksistē.

Vai ir pieklājīgi palūgt bezmaksas ūdeni?

Dodoties uz restorānu vai kafejnīcu ieturēt maltīti, iemesli lūgt bezmaksas ūdeni varētu būt dažādi – mēģinājums ietaupīt vai pārliecība par to, ka ūdenim vienkārši vajadzētu būt par velti. Ūdenim tomēr ir milzīga nozīme cilvēka organismā – tad kāpēc tas nav brīvi pieejams visur? 

Domājot par šo tematu, vērts sev uzdot jautājumu – cik bieži, apmeklējot restorānu vai kafejnīcu, esmu mēģinājis palūgt ūdeni bez maksas? Ūdens stiprina organisma imunitāti, uzlabo miega kvalitāti un vispārējo veselību. Tomēr vairumā gadījumos, lielākā daļa cilvēku par spīti tam vēl joprojām izvairīsies no šāda lūguma, jo uzskata to par nepieklājīgu rīcību.

Atgriežoties pie iepriekš pieminētās aptaujas – no aptaujātajiem respondentiem tikai 7% atzina, ka dzer ūdeni no publiskām ūdens uzpildes vietām. 55% izteica šaubas par publisku ūdens uzpildes vietu tīrību un drošību attiecībā pret veselību. Tikai 11% atzina, ka viņi bez problēmām ieietu kādā restorānā vai kafejnīcā palūgt ūdeni bez maksas.

Tā kā bezmaksas ūdens temats ir tik populārs un vairākās valstīs ir pieņemts likums par tiesībām uz bezmaksas ūdeni, nav nekāda iemesla kautrēties no lūguma par bezmaksas ūdeni. 

Bezmaksas ūdens situācija Latvijā

Zinot likumus citās valstīs, diemžēl vēl par agru pieņemt, ka arī Latvijā situācija ir tāda pati. Katrā vietā uzskati ir citādāki un līdz ar to arī dažādās Latvijas vietās ir atšķirīgas iespējas attiecībā uz bezmaksas ūdeni.

Nav likuma par bezmaksas ūdeni

Latvijā ar likumu nav noteikts, ka vietās, kur tiek tirgots alkohols, būtu jārūpējas par iespēju tikt pie bezmaksas krāna ūdens. Taču omulīgākās un neformālākās vietās, piemēram, bārā Ezītis miglā, Autentika, Es Mīlu Kafiju, Big Bad Bagels, Miit Coffee, Rocket Bean Roastery un citās Rīgas kafejnīcās krāna ūdeni drīkst neierobežotā daudzumā. Big Bad Bagels, peimēram, piedāvā pat ūdeni ar garšu – pievienotām augļu šķēlītēm.

Katrā vietā uzskati ir citādāki. Valtera restorāna šefpavārs atzīst, ka bezmaksas ūdens nekad netiks atteikts nepieciešamības gadījumā. Pat, ja tas nav restorāna apmeklētājs, bet garāmgājējs, kas pieklājīgi un klusi pajautās ūdeni – lūgums netiks atteikts. 

Ū Vitamīns – bezmaksas ūdens iniciatīva

Ū vitamīns ir latviešu organizācija, kas pulcē domubiedrus no kafejnīcām un restorāniem visā Latvijā, un biedrības iniciatori ir kafejnīca Innocent. 

“Protams, pie mums var iegādāties arī ūdeni no Alpiem vai gāzētu ūdeni, taču tīru dzeramo ūdeni mēs pasniedzam bez maksas un aicinām arī citas sabiedriskas vietas rīkoties līdzīgi.”

Organizācija savā pamatdarbībā uzsver ūdens nozīmi organismā. Ir daudzi vitamīni, kas nepieciešami cilvēka ķermenim, tomēr bez ūdens cilvēks nevarētu nekādīgi. Tāpēc radies organizācijas nosaukums Ū Vitamīns – pārvēršot ūdeni par cilvēkam svarīgāko vitamīnu.

Šī organizācija rūpējas par to, lai kafejnīcas un restorāni Latvijā brīvprātīgi izsniegtu bezmaksas ūdeni. Šobrīd jau vairāk kā 100 iestādes visā Latvijā ir daļa no šī projekta.

Kopsavilkums

Daudzās pasaules valstīs dzeramais ūdens restorānos un kafejnīcās tiek piedāvāts bez maksas, taču Latvijā šāds likums vēl nav pieņemts. Tomēr tas nenozīmē, ka nedrīkst palūgt glāzi ūdens. Vērts atbalstīt tos uzņēmumus, kas šādas iniciatīvas ņem vērā un atbalsta bezmaksas ūdens ideju.

Ņemot vērā, ka citviet pasaulē bezmaksas ūdens ir pieejams ar likumu, nav nekāda pamata kautrēties un justies neērti palūgt restorānā ūdens glāzi. Tas ir normāls lūgums, kas nekādā mērā nav uzskatīts par nepieklājīgu. Ūdenim vajadzētu būt pieejamam par velti visur un vienmēr.

Sev piemērotāko pudeli katrs varēs atrast UdensPudele.lv veikalā.