Vai gāzēts ūdens ir labāks par negāzētu?

Katram cilvēkam vienas dienas laikā ir jāizdzer aptuveni divi litri ūdens. Ir zināms, ka ūdens palielina enerģiju, izvada toksīnus un stiprina imūnsistēmu. Mūsdienās veikala plauktos ir pieejama ļoti plaša ūdens izvēle. Ir skaidrs, ka ūdens ar pievienotām garšām nav tā veselīgākā alternatīva, taču kā ir ar gāzētu ūdeni? Vai gāzēts ūdens ir labāks par negāzētu, vai tieši otrādi?

Tiem, kam rūp sava veselība un pašsajūta, noteikti ir radies šāds jautājums. Nereti pastāv uzskats – ja salds, tad noteikti neveselīgs. Ja gāzēts – tad droši vien arī neveselīgs.

Šajā rakstā noskaidrosim, kā tad tur īsti ir – vai gāzēts ūdens ir labāks par negāzētu, kā arī apskatīsim, kam pievērst uzmanību izvēloties gāzētu ūdeni.

Kas ir gāzēts ūdens

Vai starp negāzētu ūdeni vai gāzētu ūdeni ir kāda atšķirība izņemot burbuļojošo sajūtu?

Patiesība ir tāda, ka vienīgā atšķirība, kas atšķir gāzēto ūdeni no negāzētā ir tā, ka gāzētajam ūdenim tiek pievienots oglekļa dioksīds. Tādējādi tas iegūst burbuļojošo efektu, ar kuru gāzētais ūdens ir tik labi pazīstams.

Atšķirība starp gāzētu ūdeni un negāzētu

gāzēts ūdens

Daži cilvēki uzskata, ka gāzēta un negāzēta ūdens ietekme uz organismu atšķiras. Bieži vien tiek domāts, ka burbuļi gāzētajā ūdenī padara to daudz mazāk efektīvu cīņā pret dehidratāciju. Tomēr tas tā nav. Atšķirība starp gāzēto ūdeni un negāzēto ūdeni ir tikai gāzētie burbuļi un nekas cits. Tas, kā jūsu ķermenis izmanto ūdeni, paliek nemainīgs.

Vairākkārt rodas slikts priekšstats par gāzētu ūdeni tāpēc, ka ierastie gāzētie dzērieni ir neveselīgi. Daži cilvēki gāzēto ūdeni jauc ar gāzētiem sodas dzērieniem – limonādēm, enerģijas dzērieniem u.c. Patiesībā gan vienīgā galvenā līdzība ir tā, ka abi ir gāzēti.

Jāatcerās, ka ne visi gāzētie ūdeņi ir vienādi. Dažiem ir pievienoti cukuri vai mākslīgie saldinātāji, tāpēc pirms gāzētā ūdens iegādes ir svarīgi izlasīt uzturvērtības marķējumu. Gāzēts ūdens paliks veselīgs vienīgi tad, ja tam nebūs klāt pievienoti kādi saldinātāji.

Kam pievērst uzmanību

gāzēts ūdens veselība

Ja tev sagādā grūtības uzņemt dienas laikā ieteicamo ūdens devu dzerot tikai negāzētu ūdeni, tad gāzēts ūdens var būt kā laba alternatīva. Kā arī gāzētais ūdens ir veselīgāka izvēle, ja runa ir par saldinātajiem dzērieniem un augļu sulām ar lielu daudzumu pievienota cukura.

Tā vietā labāk izvēlēties ūdeni bez pievienotiem aromatizētājiem un saldinātajiem, pievienojot tam savas izvēlētās garšas.

Piemēram, rakstā garšīga un veselīga ūdens receptes esam apkopojuši garšīga ūdens receptes, ko vari izmantot gan ikdienā, gan arī uz svētku galda.

Dažos pētījumos ir pierādīts, ka gāzēts ūdens uzlabo sāta sajūtu. Tas varētu būt ieguvums cilvēkiem, kuri pastāvīgi jūtas izsalkuši, tomēr jāatceras, ka gāzēts ūdens dažiem cilvēkiem izraisa vēdera problēmas.

Gāzēts ūdens var izraisīt īslaicīgas, bet nevēlamas blakusparādības:

  • Atraugas
  • Vēdera uzpūšanās
  • Gāzes
  • Sāpes vēderā

Gāzēta ūdens dzeršana fiziskās slodzes laikā ir ikviena paša izvēle, taču ir vērts atcerēties, ka tā dzeršana var palielināt iespēju saskarties ar nevēlamām blakusparādībām, kas var traucēt fiziskisko aktivitāšu laikā. Ja atklāj, ka kuņģis slikti panes karbonizāciju, samazini gāzētā ūdens uzņemšanu un pieturies pie negāzēta ūdens.

Ir vērts atcerēties, ka piekļuve negāzētam ūdenim šobrīd ir daudz pieejamāka kā gāzētam, kā arī tā ir dabai draudzīgāka izvēle. Negāzētam ūdenim varam vieglāk piekļūt bez papildus plastmasas patēriņa un tas daudzās vietās ir pieejams bez maksas. Lai ikdienas gaitās tev būtu vieglāk tikt pie tīra dzeramā ūdens, esam apkopojuši vietas Kur Rīgā uzpildīt ūdeni bez maksas.

Noslēgumā esam noskaidrojuši, ka atšķirības starp gāzētu un negāzētu ūdeni nav – vienīgi burbuļos. Un neapšaubām dzert burbuļu ūdeni ir daudz interesantāk. Galvenais, lai vienmēr ir ko padzerties!