Vai lietus ūdens ir dzerams?

Ūdens ir nepieciešams cilvēka izdzīvošanai, tomēr katrs no mums reizēm ir domājis par to, kas ūdeni padara par piemērotu dzeršanai. Lielākā daļa planētas Zemes sastāv no ūdens, bet to drīkst dzert tikai filtrētu un attīrītu. Rakstā Vai krāna ūdens ir veselīgs noskaidrojām krāna ūdens kvalitāti. Taču kā ir citiem ūdens veidiem – piemēram, vai lietus ūdens ir drošs dzeršanai?

Šajā rakstā apskatītie temati:

Noskaidrosim, vai lietus ir dzerams un kā to nepieciešamības gadījumā par tādu padarīt.

Kad nevajadzētu dzert lietus ūdeni

Lietus iziet cauri atmosfēras slānim pirms piezemējas uz zemes. Tātad krišanas laikā lietus pilītes uzņem visu, kas ir gaisā – arī tā ķīmisko piesārņojumu. Līdz ar to tu noteikti negribēsi dzert lietus ūdeni, kas atrodams tuvu radioaktīvām vietām, piemēram, Černobiļas vai Fukušimas apvidos. Tā nav lieliska doma arī dzert lietus ūdeni blakus ķīmiskām rūpnīcām vai elektrostacijām.

Tāpat nedrīkst dzert lietus ūdeni, kas ir nonācis saskarsmē ar augiem vai ēkām, jo uz tiem iespējamas baktērijas, ko ūdens pilītes pārņems. 

lietus udens

Kad lietus ūdens ir piemērots dzeršanai

Lietus ūdenim jābūt tik tīram, kā trauks, kurā to uzpildīsi. Respektīvi lietus nav dzerams no peļķēm vai netīriem traukiem.

Ja tu kārtīgi nodezinficēsi trauku un parupēsies par to, ka tas ir tīrs, tad arī lietus ūdens būs dzerams. Tāpēc, ja vēlies uzpildīt savu ūdens pudeli ar lietus ūdeni, to noteikti drīkst darīt – parupējoties par pudeles tīrību.

Lielākā daļa lietus ir drošs dzeršanai. Turklāt lietus lielākajai daļai pasaules iedzīvotāju ir pavisam normāls dzeramā ūdens ieguves avots. Piesārņojuma, ziedputekšņu, pelējuma un citu baktēriju līmenis ir pietiekami zems, lai lietus ūdeni varētu uzkatīt par veselībai nekaitīgu. Baktēriju līmenis ir augstāks dažādās publiskās bezmaksas ūdens tilpnēs, nekā no lietus ūdens.

Vērts paturēt prātā, ka lietus ūdenī tomēr ir iespējamas baktērijas, putekļi un pat kukaiņi, kas pagadījušies pa ceļam. Tāpēc jebkurā gadījumā pirms dzeršanas šo ūdeni būtu ieteicams izfiltrēt vai kā citādi pārstrādāt.

Kā padarīt lietus ūdeni vēl drošāku

Ir divi veidi, kā uzlabot no lietus iegūtā ūdens kvalitāti un pārliecināties par to, ka tas ir drošs dzeršanai uz visiem 100%. Lietus ūdeni iespējams izfiltrēt, izmantojot, piemēram, filtra ūdens pudeli vai novārīt. 

Vārīšanas procesā tiks nogalināti visi patogēni. Tā ir jebkura bioloģiska sistēma, kas var inficēt ķermeni un izraisīt slimību. Patogēni uzbrūk ķermeņa šūnām un izdala stipras indes jeb toksīnus. Gandrīz visi patogēni ir mikroorganismi un izplatītākie no tiem ir baktērijas un vīrusi. Vārot lietus ūdeni, šie mikroorganismi tiek iznīdēti.

Ūdens filtri savukārt parūpēsies par to, ka lietus ūdens būs brīvs no dažādiem piesārņojumiem, kas sastapti gaisā – ķīmiskas vielas, putekļi, ziedputekšņi, pelējums utt.

Svarīgākais ir parūpēties par drošu un tīru vietu, kur lietus tiek uzpildīts. Tam ir jābūt ūdenim tiešā kontaktā no debesīm. Ideālā gadījumā tam vajadzētu būt dezinficētam traukam vai arī traukam, kas tikko nācis no trauku mazgājamās mašīnas.

Ieteicams arī ļaut uzpildītajam lietus ūdenim pastāvēt vismaz stundu, lai smagākās daļiņas varētu nosēsties trauka  apakšā. Vēl lielākai drošībai iespējams lietus ūdeni paturēt ledusskapī, pārliecinoties par to, ka visi mikroorganismi pārtrauks potenciālo vairošanos un sadalīšanos, kā arī viena iespēja būtu izmantot ūdens pudeli ar sterilizēšanas sitēmu.

dross lietus udens dzersanai

Vai drīkst dzert ūdeni arī no skābā lietus

Vairums lietus dabīgais stāvoklis ir skābs ar vidējo pH līmeni no 5.0 līdz 5.5,3. Šāds skābes līmenis veidojas ūdens saskarsmes iespaidā ar oglekļa dioksīdu gaisā. Šis nenozīmē, ka skābā lietus ūdens šādā pH līmenī ir veselībai bīstams.

Turklāt vairums publisko bezmaksas ūdens uzpildes staciju ūdens skābes līmenis var būt gan skābs, gan neitrāls. Vienīgais skābais lietus, kas varētu būt bīstams veselībai, ir tas, kurš krīt aktīva vulkāna tuvumā. Par jebkuru citu skābo lietu īpaši satraukties nevajadzētu.

Kopsavilkums

Lielākā daļa lietus ūdens ir drošs un piemērots dzeršanai. Tas ir pat veselīgāks un tīrāks, nekā dzeramais ūdens, kas pieejams publiskās vietās. 

Tikai tāds ūdens, kas nav bijis saskarsmē ar augiem vai ēkām, ir droši dzerams. 

Lietus ūdens vārīšana vai filtra izmantošana to padara par vēl drošāku ūdeni, kas piemērots dzeršanai.

ŪdensPudele.lv veikalā iespējams atrast piemērotāko pudeli ar filtru, kas parūpētos par to, ka ūdens ir tīrs un drošs lietošanai.