Vidēja izmēra termoss – kurš labāks?

termosu tests

Meklējot piemērotāko termosu nākas vērtēt, kuru termosu izvēlēties. Ir labi zināmi termosu zīmoli, kas sola labākās īpašības, bet vai tiešām tie krasi atšķiras no citiem? Mēs testējām līdzīga izmēra termosus, lai uzzinātu atbildi uz šo jautājumu.

No mūsu vaikala sadaļas Termosi izvēlējāmies astoņus vidēja izmēra termosus un kārtīgi iztestējām. Novērtējam to termonoturību, lietošanas ērtumu un citas īpašības. Tā teikt, pārbaudījām, vai tiešām Latvijā populārākais Stanley termoss un Esbit termoss ir labākais? Nešaubīgi, tie ir populārākie termosi, ko novērtē cilvēki, kas vēlas iegādāties kvalitatīvu termosu.

Šajā rakstā esam aprakstījuši mūsu veiktā testa metodoloģiju un rezultātus. Raksts ir garš, tāpēc izmanto raksta satura saites, lai nokļutu uz sev interesējošo sadaļu.Atsevišķi ir parādīti arī katra termosa vāciņi un krūzītes, kas ir būtiskas termosa sastāvdaļas.

Raksta satura rādītājs:

Astoņi vidēja izmēra termosi

Mūsu testam izvēlējāmies līdzīga izmēra termosus, kas visi ir piedāvāti no vairāk vai mazāk zināmiem zīmoliem Eiropā. Kā ieprieš minējām, populārākie Latvijā ir Stenley un Esbit termosi, bet pievienojām arī divus ASV zīmola Thermos termosus, Francijas zīmola TSL, kā arī Vācijā ražotos Alfi un LEIFHEIT termosus.

Videja izmera termoss

Testam izvēlētie termosi ar saitēm uz konkrēto produktu:

  1. Esbit Vacuum Flask melns 750ml
  2. Esbit Majoris Vacuum Flask metālisks 750ml
  3. Alfi IsoTherm Perfect pelēks 750ml
  4. Thermos TC Everyday tumši zils 700ml
  5. Stanley The Legendary Classic melns 750ml
  6. TSL Outdoor sarkans 750ml
  7. Thermos Mountain melns 750ml
  8. LEIFHEIT Coco metālisks 750ml

Noskaidrosim, kurš no šiem termosiem spēj visilgāk noturēt dzērienu siltu. Kuru būs vieglāk pārnēsāt tā izmēra un svara dēļ. Kādas ir priekšrocības katram no šiem termosiem. Palīdzēsim tev izvēlēties īsto termosu.

Ja tomēr kāds no šiem termosiem tevi neuzrunā, tad noteikti ieskaties UDENSPUDELE.LV veikala sadaļā Termosi. Tajā ir lašs klāsts ar dāžadu zīmolu termosiem.

Termosu karstumizturības tests

Viens no svarīgākajiem termosu kvalitātes rādītājiem ir to termonoturība. Lielākā daļa no šo termosu ražotājiem sola dzērienu saglabāt karstu 24h ilgumā. Daži sola mazāku laiku. Šī testa rezultātā vēlējāmies paši pārliecināties, kāda ir to termonoturība.

Termosu ražotāji savā specifikācijā nenorāda, ko katrs uzskata par karstu. Lai veiktu vispārīgu novērtējumu, visus termosus piepildījām ar praktiski verdošu 95°C ūdeni, un veicām mērījumus 30 stundu garumā. Pirmās 12 stundas veicām mērījumus katru stundu, bet pēc tam ik pa 6 stundām.

Būtiksi pieminēt, ka ne vienmēr dzērienu termosā ielej 95°C karstumā. Ja termosā tiek ielieta nostāvināta tēja vai kafija, tad tā būs vizmas 10°C vēsāka. Šis tests viennozīmīgi attiecas uz gadījumiem, ja tēja tiek gatavota tieši termosā, bet citos gadījumos sākotnējā temperaūra būs zemāka.

Grafikā redzams temperatūras mērījumi pa stundām, bet zemāk tabulā to salīdzinājums pret ražotāja norādīto termonoturību.

Termosu termonoturibas testa rezultati
Pirmajām 8h ir mērījumi pa stundām, pēc tam vidējais samazinājums 6h nogrieznī

Termonoturības testā vislabākos rezultātus uzrādīja Thermos Mountain, kam pēc 30h dzēriena temperatūra bija 57°C. Uzreiz seko Alfi IsoTherm termoss ar 56°C. Trešais labākais rādījums ir vēl vienam Thermos termosa modelim Thermos ThermoCafe Everyday.

Galvenais secinājums, ka visiem šiem termosiem ir visai laba termonoturība – pēc 24 stundām dzēriena temperatūra ir vairāk kā 50°C. Arī tiem, kuriem ražotājs norāda termonoturību tikai 12h garumā, izņemot LEIFHEIT. Tam pēc 12h arī dzēriena temperatūtra ir vairāk kā 50°C, kas pēc sajūtām ir visai karsts dzēriens.

Interesanti, ka otrās un trešās vietas termosiem ražotāja norādītā termonoturība ir norādīta salīdzinoši zemāka par pārējiem termosiem, bet reāli ir labāka. Zemāk redzamajā tabulā norādīta informācija, cik katrs ražotājs norāda, cik stunds dzēriens būs karsts. Neviens no ražotājiem nav pāspīlējis, tikai Alfi un Thermos zīmoli ir bijuši visai piesardzīgi savos solījumos.

Termosu testa rezultati

Termonoturības testa detaļas

Lai pārbaudītu šo termosu spēju saglabāt dzērienu siltu ilgu laiku, mēs sākām ar to, ka katrā termosā, vienā laikā ielējām 95°C karstu ūdeni līdz maksimālajai ietilpībai. Termosus glabājām istabas temperatūrā (21°C).

Temperatūru 12 stundu laikā mērijām vienreiz stundā. To laikā termosi tika uz īsu laiku, līdz 8 sekundēm, atvērti. Pēc pirmajām 12 stundām, veicām mērījumus ik pēc 6 stundām. Pēdējie mmērījumi tika veikti 30 stundas pēc ūdens ieliešanas termosos.

Pēc pirmās stundas lielākais temperatūras kritums (par 4°C) saskatāms Thermos Mountain un tikai par 2°C nokritās Alfi. Nākamajā stundā LEIFHEIT termosā ūdens temperatūra nokritās par 4 grādiem, kas ir ievērojami lielāks kritums par citiem.

Nākamajās sešās stundās ūdens temperatūra pārsvarā visiem kritās bez īpašām svārstībām. Pēc astotās mērīšanas reizes varēja jau novērot, kurš termoss spēj noturēt savu temperatūru vislabākā un kurš mazāk.

Alfi un Thermos Mountain ir līderi ar 15°C kritumu un vissliktākie rādītāji novērojami LEIFHEIT termosam, kuram pēc 8 stundām ūdens temperatūra bija nokritusies jau par 25°C.

Pēdējie mērījumi tika veikti 30 stundas pēc termosu uzpildes. Rezultāti norāda, ka Thermos Mountein spēj noturēt ūdens temperatūru visilgāk, ūdens temperatūrai samazinoties tikai par 38°C. Tur pat aiz Thermos Mpuntain ir Alfi ar 39°C kritumu.

LEIFHEIT termosā ūdens temperatūra ir ievērojami zemāka nekā citos termosos. Tam ūdens temperatūra 30 stundu laikā ir kritusies par 54°C.

Mūsu veiktajā karstumizturības testā Thermos TC ir pierādījis, ka dzērienu siltu var noturēt arī ilgāk par 12 stundām. Tā pat arī Alfi spēj noturēt dzērienu ilgāk siltu nekā citi termosi, ņemot vērā to, ka solītas ir tikai 18 stundas. Therms Mountain ir šī testa uzvarētājs.

Labakais termonoturibas termoss

Termosu priekšrocību salīdzinājums

Karstumizturība nav vienīgais no faktoriem, kas var ietekmēt vēlmi iegādāties kādu termosu. Tam blakus vēl stāv termosa izmērs, papildus funkcijas, ieliešanas mehānisms, svars un krāsa. Tāpēc apskatījām katra termosa priekšrocības un izveidojām tabulu, kurā apskatām šos faktorus un tos novērtējām pēc mūsu personīgā viedokļa.

Termosa vāciņš

Vāciņš ir ļoti svarīga daļa no termosa. Tam jābūt tādam, lai būtu drošs pret noplūdēm, lai to viegli atvērt un neļauj dzērienam ātrāk atdzist. Mūsu testētos termosus ir droši pārnēsāt līdzi somā, jo tiem vāciņi ir droši pret noplūdēm. Tomēr daži atšķiras ar kādu īpašu funkciju vai atveres veidu.

Lielākoties visiem mūsu testētajiem termosiem ir skrūvējams vāciņš ar atveri. Tas nozīmē, ka ir iespējams ieliet dzērienu no termosa arī to pilnībā neatskrūvējot. Šo vāciņu ir vieglāk nomazgāt, tomēr no tā strūkla nenāk tik spēcīgi, kā gribētos.

TSL Outdoor ir vāciņš ar spiedpogu. Nospiežot balto pogu pa vidu, ir iespējams ieliet dzērienu no jebkuras puses. To ir iepējams ātrāk un vienkāršāk atvērt.

Alfi īpaši atšķiras no visiem termosiem, jo tam ir vāciņš ar ieliešanas atveri. To var atvērt uzspiežot pogu ”Open”. Tieši šim vāciņam ir liela atvere, kā rezultātā no tā ir iespējams dzērienu glāzītē ieliet ātrāk un vairāk.

Termosu vāciņi

Termosa krūzīte

Krūzītes ir svarīga daļa no termosa. Kāpēc? Jo tiešā veidā no termosa malkot dzērienus ir sarežģītāk nekā no termokrūzēm vai ūdens pudelēm. Lai nebūtu jāpērk un jānēsā atsevišķi krūzīte, tad ir svarīgi lai tā ir klāt pie termosa. Visiem mūsu izvēlētajiem termosiem, protams, ir krūzīte.

Thermos Mountein izceļas ar savu krūzīti, jo tai ir plastmasa apvalks, kas padara to stabilāku, ja nepieciešams to kur novietot.

Esbit Majoris ir 2 krūzītes un viena no tām ir termokrūzīte, ko būs viegli turēt rokās, jo tā nesakarsīs. Otru krūzīti var iedot savam ceļa biedram. Arī Esbit Vacuum ir divas krūzītes. Vienīgais mīnus, ko saskatījām, ka šiem termosiem otra krūzīte nav piestiprināta pie vāciņa vai galvenās krūzītes. Atskrūvējot termosu tā krīt ārā.

Termosa krūzīte

Termosa dizains

Katram no mūsu izvēlētajiem termosiem ir savs dizains. Tie atšķiras ar krāsojumu, formu un tā apvalku. Šie termosi būs piemēroti gan dodoties pie dabas, gan birojā. Cits vairāk, cits mazāk.

Mūsuprāt Thermos Mountain būs ļoti piemērots aktīvas atpūtas cienītājiem. Tam ir silikona apakša, kas vairāk pasargās no kritieniem.

Stanley un Esbit Majors termosiem ir biezs un izturīgs krāsojums, kas viegli nenoskrāpēsies vai netiks sabojāts.
Leifheit, Alfi un Thermos TC termosiem dizains ir vienkāršāks. Tiem ir metāliska krāsa. Alfi tā ir pelēka un Thermos TC tumši zila. Šie termosi varētu būt lieliska dāvana kādam, kurš savā ikdienā izvēlas vienmēr siltu tēju vai kafiju.

Ja tomēr priekšroku dod kam košākam, tad TSL Outdoor būs vairāk piemērots. Tas būs viegli pamanāms ar savu koši sarkano krāsu un apdruku.

Termosi ar savu dizainu var ļoti atšķirties. Kādu izvēlēties, jau ir gaumes jautājums.

UDENSPUDELE.LV vidēja izmēra termosu tops

Pēc kopējā vērtējuma mūsu topā ir ir izvirzījušies divi termosi: Thermos Everyday un Thermos Mountain. Tie ir 2 termosi, kas visos novērtējumos ir guvuši trīs zaļos novērtējumus. Tiem zemāk redzamajā apkopojuma tabulā ir piešķirti īpašie kausiņi.

Termosu salīdzinājums

Tabulā esam apkopojši kopējo termosu vērtējumu, kurā salīdzinājām termonoturību, svaru, cenu, termosu īpašības un dizainu savā starpā, lai noteiktu līderus.

Katrā kategorijā ar zaļo krāsu tiek izvirzīti līderi. Zilā krāsā norādām, savā ziņām, otrās vietas ieguvējus. Ar bāli dzelteno tiek iezīmēti termosi ar zemākajiem rādītājiem, katrā no kategorijām.

Paskaidrojumi vērtējumiem ar zvaigznītēm:

  • Īpašas lietas, vērtējums: Dažiem no termosiem to ražotājs piedāvā īpašas lietas, kas tos padara ērtākas un patīkamākas to lietotājiem. Pieminēsim trīs zaļo novērtējumu termosus:
    • Esbit Vacuum komplektācijā nāk 2 vāciņi. Termoss ir ar īpaši abrazīvu krāsojumu.
    • Esbit Majoris termosam ir neslīdoša pamatne un uz vāciņa esošā krūzīte ir termokrūze.
    • Thermos Mountain apdarē ir iestrādātas silikona uzlikas, kas padara to neslīdīgu.
  • Dizains & ērtums, aptauja: Draugiem un paziņām devām iespēju izmēģināt šos testa termosus, un pēc tam lūdzām tos novērtēt. Pilnībā subjektīvs vērtējums, bet visai svarīgs, vai cilvēkam termoss liekas patīkams.

1. Thermos Mountain

Termoss Thermos Mountain melns 750ml
39.98 €

Šis ir termoss ir viens no labākajiem, jo ir ar lielisku termonoturību, viegls un ērts lietošanā. Tam ir mīksta pamatne, kas ļaus to novietot u zpametnes bez pieskāršanās termosa korousam, un padara to drošu pret slīdēšanu.

Thermos Mountain būs ļoti piemērots pārgājieniem un ikdienas lietošanai.

Kā noskaidrojās termonoturības testā, tad tas spēj noturēt dzērienu karstu vislabāk no visiem astoņiem termosiem. Pēc 30 stundām dzēriens būs aizvien 57C karsts.

2. Thermos Everyday

Termoss Thermos TC Everyday tumši zils 700ml
29.73 €

Kvalitatīvs un kompakts amerikāņu zīmola Thermos termoss, kas izceļas ar savu spēju saglabāt dzērienu siltu un aukstu ilgstošu laika periodu. Tas ir ērts ikdienas lietošanā un par salīdzinoši labu cenu.

Mūsu veiktajā testā dzēriena temperatūra pēc 30 stundām bija 53C karsta.

Tam ir gaumīgs un elegants dizains. Pieejamas dažādās krāsās – rozā, zilā, zaļā un pelēkā krāsā.

 

3. Alfi IsoTherm

Termoss Alfi IsoTherm Perfect metālisks 750ml
37.41 €

Alfi IsoTherm termosam ir vienkāršs un elegants dizains. Termoss noderēs ikdienā gan mājās, gan pārgājienā.

Mūsu veiktajā testā tas bija otrs labākais termonoturības ziņā, bet vienlaikus arī pats smagākais.

Alfi IsoTherm no visiem astoņiem termosiem atšķiras ar tā vāciņu. Tas ir aprīkots ar atveri, ko piespiežot var atvēr. Dodoties pārgājienā aukstā laikā tas ir ļoti ērti. Un izrādās, ka tas neietekmē termosa spēju ilgstoši saglabāt karstu dzērienu.

4. Esbit Vacuum

Termoss Esbit Vacuum Flask melns 750ml
33.84 €

Esbit leģendārā vācu kvalitāte garantē, ka dzēriens šajā termosā saglabās savu temperatūru ilgu laiku. Mūsu testā tas vizuāli atšķiras no pārējiem termosiem, jo ir īsāks un platāks – līdz ar to stabilāks.

Esbit Vacuum ir ar apbruzīvu krāsojumu, kas padara to neslīdīgu ziemas laikā. Viena no termosa lielākajām priekšrocībām ir papildus krūzīte, ar 135ml tilpumu. Tam komplektā ir arī 2 vāciņi – standarta ierastais vāciņš un vāciņš ar spiedpogu, kas ir ļoti ērts ikdienas lietošanā.

Šis termoss būs lieliska dāvana kādam, kurš regulāris dodas pārgājienos vai aktīvā atpūtā pie dabas.

5. Stanley Legendary

Termoss Stanley The Legendary Classic matēti melns 750ml
47.77 €

Stanley termosi ir izslavēti ar to izturību un klasisko dizainu. Varētu teikt, ka tie ir iecienītākie termosi Latvijā.

Mūsu testētais termoss ir elegantā matēti melnā krāsā. Krāsas kārta ir biez un izturīga, tāpēc lietošanas laikā nenobružājas.  Termoziturības ziņā tas daudz neatpaliek no citiem labākajiem termosiem un ir salīdzinoši viegls.

Piemērots aktīviem cilvēkiem, kuriem patīk doties pārgājienos vai ceļojumos ar auto.

6. TSL Outdoor

Termoss TSL Outdoor sarkans 750ml
22.24 €

Krāšņākais termoss mūsu testā, kas varētu patikt aktīviem jauniešiem. Viens no lētākajiem termosiem šajā testā, bet rādītāju ziņā neko daudz neatpaliek no dārgākiem.

Šis termos ir ļoti ērts lietošanā, jo tā vāciņu var atvērt ar pogas piespiešanu. Tāpēc tas ir piemērots ņemšanai līdzi sporta aktivitātēs, piemēram dodoties uz kalnu slēpot vai snovot.

Termoss būs lieliska dāvana cilvēkam, kurš regulāri dodas pārgājienos vai aktīvā atpūtā pie dabas.

7. Esbit Majoris

Termoss Esbit Majoris Vacuum Flask metālisks 750ml
37.41 €

Termosa dizains ir īpaši kompakts un ērts, un tas būs parocīgs gan tavām ikdienas gaitām, gan aktīvajai atpūtai.

Esbit Majoris ir neslīdošā pamatne, kas noderēs gan lietošanai dabā, gan ikdienā mājas apstākļos.

Termosa vāciņa esošā krūzīte ir termokrūze.

8. LEIFHEIT CoCo

Termoss LEIFHEIT Coco 750ml
21.27 €

Kompakts termoss metāliskā krāsā. Ražots no nerūsējošā tērauda.

Termonoturības testā tika secināts, ka tas vissliktāk no visiem testētajiem termosiem spēj noturēt dzēriena temperatūru siltu, tomēr arī ražotājs norāda, ka tas siltu spēj noturēt tikai 12h.

Vienkāršs un ērts ikdienas termoss.

Cerams, ka šis termosa salīdzinājuma un testa raksts palīdzēja tev izvēlēties īsto termosu. Ja tomēr neizdevās atrast meklēto, tad ar citiem termosiem ir iespējams iepazīties UDENSPUDELE.LV veikala sadaļā termosi.

Ja interesē lielāka izmēra termosi, iesakam apskatīt mūsu rakstu – Kurš ir labākais termoss – Thermos, Stanley, Esbit tests.