Ūdens filtrācijas sistēmas – ūdens filtri un to veidi

udens filtracijas veidi

Lielākā daļa ūdens, ko izmantojam dzeršanai, ēdiena gatavošanai un mazgāšanai, ir apstrādāts caur vienu vai vairākiem ūdens filtriem, pirms tas sasniedz mūs. Šie ūdens filtri ir kā aizsardzības līdzekļi, kas attīra ūdeni no ķīmiskām vielām un piesārņotājiem, kas ir kaitīgi mūsu veselībai. Tie arī noņem dažādas nogulsnes, smakas, krāsas izmaiņas un nepatīkamas garšas.

Ūdens bioķīmiskās īpašības tavā reģionā, ūdens spiediens, cauruļu veids, pa kuru tas iet, un pat tavs mājas ūdens avots ietekmē to, kas atrodas tev pieejamajā ūdenī. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minitrsija nespēj noregulēt visus piesārņotājus, kas var atrasties publiskajā ūdensapgādē. 

Un pat tad, ja tavs ūdens tiek piegādāts no privātas akas, joprojām ir jāpieņem svarīgs lēmums par to, kā apstrādāt, filtrēt, mīkstināt un attīrītīt savu ūdeni. 

Tāpēc šajā rakstā apskatīsim sekojošās sadaļas:

Ir vairākas filtrācijas sistēmas un ūdens filtri, kas var uzlabot tev pieejamā ūdens stāvokli. Tāpēc uzzināsim par tiem vairāk šajā rakstā. 

Kas ir ūdens filtrācijas sistēma 

Mūsu rakstā Tīrs ūdens ir drošs ūdens apskatījām, ko nozīmē tīrs dzeramais ūdens. Viss dzeramais ūdens, kas nonāk līdz mums, ir iznācis cauri kādai filtrācijas sistēmai, kas novērš kaitīgo ķīmisko daļiņu koncentrāciju, tostarp putekļus, baktērijas, vīrusus utt. Sistēmā ir arī ūdens mīkstinātājs, kas atbild par ūdens filtrēšanas procesu.

Viss process tiek veikts ar vienu no visbiežāk izmantotajiem filtru veidiem – reverso osmozi. Šādu risinājumu var lietot, lai filtrētu ūdeni savās mājās, pārtikas vai medikamentu ražošanā. Jāatzīst, ka arī dzeramais ūdens, kas tiek tirgots Latvijas veikalos nereti iepriekš ir izfiltrēts caur speciāliem osmozes filtriem. Tie ļauj ūdenim pārvietoties, vienlaikus nodrošinot piesārņotāju un ķīmisko vielu atdalīšanu.

Tālāk jau ūdens plūst pa caurulēm cauri osmozes membrānai un šajā procesā tiek attīrīts no visiem piemaisījumiem. Taču procesā pazūd arī minerālvielas, kas cilvēkai veselībai ir nepieciešamas. 

Tā kā cilvēka uzturā pilnīgi attīrīts ūdens ilgtermiņā nav ieteicams, papildus osmozes filtriem tiek uzstādīti arī citi filtri, kas attiecīgi bagātina ūdeni ar organismam nepieciešamām vielām.

Iemesli, kāpēc ir svarīgi filtrēt ūdeni

Neatkarīgi no tā, vai jūsu mājas ūdens tiek piegādāts no pilsētas līnijām vai apkaimes sistēmām, ir ļoti svarīgi nodrošināt, lai ikdienas dzīvē izmantotais ūdens būtu veselīgs un drošs pret izplatītajiem piesārņotājiem. Efektīva metode šādu problēmu risināšanai ir ūdens filtrēšanas sistēmas uzstādīšana.

Lai arī pilsētvidē krāna ūdens ir veselīgs un to var dzert, ne visi tam uzticas. Tāpēc var izmantot ūdens filtru sistēmas, kas nodrošina veselīgāku un tīrāku ūdeni nekā krāna ūdens.

Ūdens filtrācijas nozīme sabiedrībā

udens filtracija sabiedrība

Ūdens filtrēšana un attīrīšana ir ļoti svarīga daudzu iemeslu dēļ, galvenokārt sabiedrības veselības un drošības apsvērumu dēļ. Tomēr valdība nodrošina ūdens filtrācijas sistēmas arī vides un ekonomisku iemeslu dēļ. 

1. Sabiedrības veselībai

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc valdības iesaistās ūdens attīrīšanā, ir sabiedrības veselības aizsardzība. Ūdens var viegli tikt piesārņots ar kaitīgām vielām, tostarp baktērijām, vīrusiem, parazītiem un dažāda veida piesārņotājiem. Tie savukārt var izraisīt dažādas veselības problēmas, tostarp tādas nopietnas slimības kā holēra, vēdertīfs un dizentērija. 

Nodrošinot pareizu ūdens padeves attīrīšanu un filtrēšanu, valdības var palīdzēt novērst šo slimību izplatīšanos. Rezultātā – pasargāt sabiedrības veselību.

2. Infrastruktūras aizsardzībai

Neattīrīts ūdens var arī radīt problēmas arī ar infrastruktūru. Piemēram, ūdens ar augstu minerālvielu saturu var izraisīt katlakmens veidošanos, kas var sabojāt caurules un iekārtas. Tas var radīt ievērojamas remonta izmaksas.

3. Ekonomiskiem iemesliem

Tīrs ūdens ir būtisks dažādām saimnieciskām darbībām, sākot no ražošanas līdz lauksaimniecībai un beidzot ar tūrismu. Ja ūdens padeve netiek pienācīgi attīrīta, tas var ietekmēt šīs darbības un kaitēt ekonomikai.

4. Vides aizsardzībai

Pareiza ūdens attīrīšana arī palīdz aizsargāt vidi. Ja ūdeni attīra, pirms tas tiek atgriezts vidē, tas palīdz novērst piesārņojošo vielu izplatīšanos un palīdz uzturēt ūdens ekosistēmu veselību.

5. Sociālajai vienlīdzībai

Visbeidzot, piekļuve tīram ūdenim ir cilvēka pamattiesības. Nodrošinot tīru ūdeni, valdības palīdz nodrošināt to, ka visiem cilvēkiem neatkarīgi no viņu sociālekonomiskā stāvokļa ir piekļuve šim svarīgajam resursam.

Daudzās attīstītajās valstīs valdība uzņemas atbildību par ūdens attīrīšanu, lai pārliecinātos, ka tas ir drošs lietošanai. Tomēr daudzās attīstības valstīs piekļuve tīram, drošam ūdenim joprojām ir nozīmīga problēma.

Ūdens filtrācijas nozīme savā mājoklī

udens filtri majai

Protams, ir iespējams arī uzstādīt filtru savā mājoklī. Arī tam ir vairākas lieliskas priekšrocības, kas var uzlabot ikdienu. Lūk, dažas no tām.

1. Uzlabota garša un smarža

Ūdens filtri var noņemt elementus, kas izraisa ūdens nepatīkamu garšu vai smaku, piemēram, hloru un noteiktus organiskos savienojumus. Daži cilvēki uzskata, ka filtrēts ūdens garšo labāk nekā nefiltrēts krāna ūdens.

2. Piesārņotāju noņemšana

Lai gan sadzīves ūdens tiek attīrīts, tas joprojām var saturēt dažādus piesārņotājus, tostarp rūpniecisko ķīmisko vielu, pesticīdu, smago metālu (piemēram, svina) un mikroorganismu daudzumu. Labs mājas ūdens filtrs var noņemt šos piesārņotājus.

3. Veselības aizsardzība

Daži piesārņotāji ūdenī var apdraudēt veselību. Piemēram, svina piesārņojums dažās jomās rada nopietnas bažas, un ilgstoša iedarbība var izraisīt veselības problēmas. Daži mikrobu piesārņotāji var izraisīt arī slimības. 

Mājas ūdens filtrēšanas sistēmas var palīdzēt samazināt šos riskus. Ja ir vēlme parūpēties par savu veselību papildus mērogā, ūdens filtrs ir laba opcija ar ko sākt.

4. Izmaksu ietaupījumi

Lai gan ūdens filtra iegāde nav bezmaksas pasākums, laika gaitā ar to var ietaupīt naudu, nepērkot ūdeni pudelēs, kas bieži vien ir dārgāks.

Ar savu filtru var uzpildīt pudeli līdzi ikdienas gaitās. Un ja tas tiek izdzerts, tad labi, ka mums ir pieejamas vietas, kur Rīgā uzpildīt ūdeni no jauna. 

5. Ieguvums videi

Arī ilgtspēja un videi draudzīga dzīvošana ir viena no mūsu prioritātēm. Mājas ūdens filtrēšanas sistēmas izmantošana samazina plastmasas patēriņu no ūdens pudelēm. Plastmasas pudeles ievērojami piesārņo vidi, un tās sadalās simtiem gadu ilgumā, tāpēc ir lieliski, ka varam no tām izvairīies.

Vispopulārāk izmantotie ūdens filtri

Ne katrs ūdens filtrs var noņemt visus piesārņotājus un pilnībā attīrīt tavu ūdeni. Turklāt, kā jau noskaidrojām raksta sākumā, pilnībā attīrīts ūdens arīdzan cilvēka veselībai ilgstoši nav ieteicams. Ir svarīgi saglabāt vērtīgās minerālvielas ūdens attīrīšanas procesā.

Arī mūsu piedāvājumā ir dažādi ūdens filtri un krūzes, kas palīdzēs ūdens attīrīšanas procesā ikdienā. Ja esi vienkārša un ātra risinājuma meklējumos, tad noteikti apsver filtru krūzi.

udens filtra kruzes

Lai izvēlētos ūdens filtru, kas vislabāk atbilst tavām vajadzībām, vispirms iesakām izmantot ūdens pārbaudes komplektu, lai uzzinātu, ar kādiem ūdens piesārņotājiem tev nākas saskarties. Un pēc tam jau arī var izvēlēties ūdens filtru, kas atbilst tavai situācijai.

Bet pirms tam – iepazīsties ar to, kas ir populārākie ūdens filtri un sistēmas, no kā izvēlēties.

1. Aktivētais alumīnija oksīds

Ja nepieciešams no ūdens noņemt fluoru vai arsēnu, vislabākais filtrs ir aktivētais alumīnija oksīds (AA). Šim ļoti porainajam savienojumam, kas izgatavots no alumīnija oksīda, ir augsta adsorbcijas spēja. Tas nozīmē, ka tad, kad AA iesūc ķimikālijas savā aktivētajā porainajā sfērā, ķīmiskās vielas netiek turētas tikai porās – materiāli faktiski saistās kopā.

Šī kvalitāte padara AA par daudzveidīgu izvēli, lai izvadītu toksīnus un metālus no piesārņota ūdens, neradot risku, ka šīs vielas atkal noplūdīs vidē. Jo ilgāk AA ir saskarē ar ūdeni, jo vairāk kaitīgo ķīmisko vielu tas var noņemt.

Aktivētais alumīnija oksīds lieliski attīra dzeramo ūdeni lietošanai mājās, kā arī rūpniecībā, ūdens attīrīšanas iekārtās vai toksisko atkritumu savākšanā.

2. Sārmu un ūdens jonizatori

Sārmains vai jonizēts ūdens tiek uzskatīts par vienu no veselīgākajām ūdens opcijām. Tiek apgalvots, ka tas piedāvā tādas priekšrocības kā kaulu un gremošanas veselības uzlabošanu, samazināts vēža un sirds slimību risks, labāka ādas veselība un pat uzlabota garša.

Elektriski lādētie minerāli jonizētā ūdenī atdala sārmainu ūdeni no skābā, kas ūdeni mīkstina un uzlabo tā dzeramo kvalitāti. 

Ir svarīgi vēl pieminēt, ka sārmainiem jonizatoriem trūkst labas filtrēšanas spējas. Tāpēc vislabāk tos izmantot kopā ar citiem ūdens attīrītājiem.

3. Oglekļa bloks un aktīvā ogle

Nākošais ūdens filtrācijas veids ir ar ogles palīdzību. Tos sauc arī par oglekļa filtriem vai aktīvās ogles filtriem, un tos parasti izmanto mājas ūdens filtros. Piemēram, filtros, kurus var novietot uz krāna, zem izlietnes vai ūdens krūkā. 

Aktīvās ogles filtri lieliski piesaista un adsorbē piesārņotājus, izvada tos no ūdens. Šim materiālam nav nepieciešama elektrība, un tas ir ekonomiski izdevīgs. 

Taču arī ar saviem trūkumiem. Minerālvielu un izšķīdušo organisko vielu noņemšanai tas ir nepietiekams.

4. Keramikas filtri

Vēl viena opcija ir keramikas ūdens filtri. Sīkās poras uz keramikas virsmas aizturēs jebkuru vielu, kas ir lielāka par pašām porām, tādējādi pasargājot to no ūdens. Tie ir vienkārši uzstādāmi, ērti lietojami, lēti un bez elektrības darbināmi filtri. 

Apstrādājot ar sudrabu, keramikas ūdens filtrs var arī iznīcināt baktērijas un novērst pelējuma un aļģu veidošanos ūdenī. Tomēr tie nevar pārvietoties ātrāk, nekā spēj filtrēt, un tie nav efektīvi vīrusu izsijāšanā.

5. Destilācija

Destilācija ir ļoti efektīvs attīrīšanas process, kurā ūdeni vāra tvaikā un pēc tam atdzesē, lai to atgrieztu šķidrā veidā tīrā traukā. Process nogalina baktērijas un uzlabo apstrādātā ūdens garšu un smaržu.

Procesam gan ir nepieciešama elektrība vai siltuma avots, un tas ir neticami lēns, tāpēc tas neuzvarēs efektivitātes ziņā.

udens filtru veidi

6. Reversā osmoze

Raksta sākumā pieminētā metode ir reversā osmoze. Izmantojot šo metodi, ūdens tiek izspiests cauri puscaurlaidīgai membrānai, kas ļauj ūdenim izplūst cauri, bet ne piesārņotājiem, ķīmiskām vielām, metāliem vai parazītiem, ko tas var pārvadāt. 

RO filtru sistēmas ir ļoti efektīvas, lai izvadītu no ūdens kaitīgos piesārņotājus.

Tomēr tās mēdz būt dārgākas kā cita veida ūdens filtri. Ir nepieciešams augsts ūdens spiediens, lai šie filtri darbotos, un tie mēdz iztērēt daudz ūdens attīrīšanas procesā, attīrot tikai nelielu daļu no kopējā izmantotā ūdens.

7. Smilšu un nogulumu tīkls

Tīkla filtrs darbojas tāpat kā caurduris – tie palīdz izfiltrēt lielas netīrumu, mālu, smilšu un rūsas daļiņas no ūdens. Tie nevar pilnībā attīrīt, taču tie var novērst nogulumu uzkrāšanos jūsu santehnikas sistēmā.

8. Ultravioletā gaisma

UV gaisma ir viens no drošākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā iznīcināt ūdenī esošos mikroorganismus, tostarp vīrusus, baktērijas, vienšūņus un parazītus. 

Ūdens tiek pakļauts augstas frekvences UV gaismas starojumam, kas iziet cauri stikla elementam. Šī filtrēšanas metode prasa enerģiju, un tā parasti ir lētāka.

UV lampas kā ūdens attīrītāji dara visu iespējamo, jo tās ir ūdens attīrīšanas sistēmas pēdējais posms, kad ūdens ir maksimāli filtrēts. Tas ir tāpēc, ka gaisma nevar iziet cauri neorganiskiem piesārņotājiem, kas samazina tās efektivitāti.

Kopumā ir skaidrs, ka ūdens filtru veidi ir ļoti dažādi, taču gandrīz neviens no tiem nav perfekts. Tāpēc visbiežāk tiek novērots, ka ūdens filtrācijas procesā tiek izmantoti vairāki filtri.

Atkārtosimies un uzsvērsim, ka tev noteikti nav nepieciešami visi ūdens filtrācijas paņēmieni, ja vēlies attīrīt no krāna tekošu ūdeni. Iesakām uztaisīt ūdens kvalitātes testu – un ja ūdenim ir kādi trūkumi un tavas aizdomas apstiprinās, tad arī varēsi atlasīt to filtrācijas metodi, kas būs piemērotākā tavā gadījumā.

Kā filtrēt ūdeni pašam?

Ūdens filtrēšana pašam mājās vai ikdienas skrējienā ir gudra izvēle vairāku pārliecinošu iemeslu dēļ. Tā ir videi draudzīga alternatīva ūdens iegādei pudelēs, kas ievērojami samazina plastmasas atkritumus un ietekmi uz vidi, kas saistīta ar ūdens ražošanu un transportēšanu pudelēs. Mēs, UDENSPUDELE.LV iedrošinām ne tikai ilgtspējīgu ūdens pudeļu lietošanu, bet arī pašam sava ūdens filtrēšanu, ja nepieciešams.

Mēs paši veikaliņā dzeram filtrētu ūdeni, ko mums sniedz mūsu filtra krūzes. Savukārt ikvienam apmeklētājam mūsu veikaliņā Brīvības ielā 170 ir iespēja uzpildīt savu ūdens pudeli ar Svētavota nodrošināto dzeramo ūdeni.

Vēl viens veids, kā pašam filtrēt ūdeni, ir ar speciālām filtra ūdens pudelēm, ko pievienojam zemāk.

1. Ūdens filtra krūze BRITA Style

Ūdens filtra krūze BRITA Style pelēka 2.4L
32.74 €

Ūdens filtra krūze, ko paši izmantojam, ir BRITA Style 2.4L. Šai ūdens filtra krūzei ir minimālisma stila dizains ar viegli paceļamu vāku priekš ērtas uzpildes.

Filtrā esošās mikroglekļa pērlītes samazina hlora un organisko piemaisījumu daudzumu, kas ietekmē ūdens garšu un smaržu.

Aktivizēšanai pirms pirmās lietošanas reizes un pēc katras MAXTRA+ ūdens filtra nomaiņas, nospiediet BRITA Smart Light LED  pogu aptuveni uz 5-10 sek. Trīs reizes ieslēgsies un trīs reizes izslēgsies zaļā krāsā iedegusies LED gaisma.

2. Dubultā filtra pudele no Camelbak zīmola

Termopudele ar filtru Camelbak Eddy+ ® LifeStraw Black 1L
82.52 €

Veids, kā pašam filtrēt ūdeni dabā – pārgājienos un aktīvās atpūtas laikā, ir ar šo Camelbak filtra pudeli. Šī 1L tilpuma pudele ir izturīga pret triecieniem, jo ražota no kvalitatīva tērauda materiāla, bet citas detaļas no izturīgas plastmasas.

Ūdens tiek filtrēts divreiz, lai tiktu vaļā no baktērijām, parazītiem un mikroplastmasas, kā arī lai samazinātu svinu, sliktu garšu, hloru un citas nevēlamas ķīmiskas vielas, nodrošinot drošu ūdens uzņemšanu.

Īpašais Eddy+® dzeršanas mehānisms nodrošina apjomīgu dzēriena plūsmu, lai ātri un patīkami padzertos.

3. Ūdens filtrācijas pudele BRITA

Ūdens filtrācijas pudele BRITA rozā 600ml
20.50 €

BRITA ūdens filtrācijas pudele ir vienkāršs un ērts risinājums atpūtai dabā. Kad pie rokas nav dzeramais ūdens, tad filtrācijas pudele būs īstais veids, kā tikt pie svaiga un tīra ūdens.

Pudelē esošais filtrs atbrīvo ūdeni no hlora un citām garšu bojājošām vielām.

MicroDisc filtrs ražots no aktīvas dabiskās ogles, kas iegūta no kokosriekstu čaumalām.

Lai veicas un izdodas atcerēties dienas laikā regulāri padzerties tīru, svaigu ūdeni!

Laiks padzerties!