Ieteikumi ilgtspējīgās pudeles kopšanai

Daudzreiz lietojamās ūdens pudeles ir svarīgi regulāri tīrīt. Pretējā gadījumā tajās ar laiku var uzkrāties ļaundabīgas baktērijas, mikroorganismi un pelējums.

Šajā rakstā esam apkopojuši galvenos ieteikumus, kas palīdzēs izvēlēties tavai pudelei atbilstošu kopšanas metodi. Beigās esam pievienojuši arī pāris noderīgas dabīgo tīrīšanas līdzekļu receptes, ko pagatavot mājās pašam.

Cik bieži jāmazgā ilgtspējīgā ūdens pudele?

Tava iemīļotā ūdens pudele spēj daudz ko – būt noderīga gan mājās, gan darbā, gan sporta treniņā, pat atgādināt tev par regulāru ūdens padzeršanos. Termopudeles var saglabāt tava dzēriena temperatūru nemainīgu stundām ilgi. Tomēr ir viena lieta, ko tava ūdens pudele nevar pati paveikt – sevi izmazgāt.

Eksperti apgalvo, ka ilgtspējīga ūdens pudele jāizmazgā pēc katras lietošanas reizes. Kādā pētījumā atklāts, ka sportistu ūdens pudeles veido vidēji 313,499 kolonijas veidojošās vienības (KVV) uz kvadrātcentimetru. Lai labāk izprastu šo baktēriju apjomu – vidējā mājdzīvnieka rotaļlieta uzkrāj vien 2,937 KVV uz kvadrātcentimetru.

Lai būtu saprotamāks, jebkura silta un mitra vieta veido piemērotus apstākļus baktēriju un pelējuma augšanai. Tas ir ļoti liels baktēriju skaits, kas var rasties tavā ūdens pudelē. 

Lielākā daļa savu ūdens pudeli nemazgā katru dienu, bet tomēr vajadzētu atrast laiku vismaz reizi nedēļā izmazgāt savu ūdens pudeli.

Turpinājumā dažādi ieteikumi ūdens pudeļu kopšanai. UDENSPUDELE.LV materiālus pudeles kopšanai meklē veikala sadaļā Ūdens pudeļu aksesuāri.

4 veidi, kā tīrīt savu ūdens pudeli

tīrīšanas metodes

Daudzas ūdens pudeles ir piemērotas mazgāšanai trauku mazgājamajā mašīnā. Tādā gadījumā vienkārši nākamajā reizē ieliec savu ūdens pudeli trauku mazgājamajā mašīnā. Ērti un vienkārši! Tikai pārliecinies par to, ka korķis arī ir piemērots trauku mašīnai. 

Ja ne pudele, ne korķis nav trauku mazgājamās mašīnas drošs, tad zemāk apkopotie ieteikumi noteikti noderēs tavas ūdens pudeles tīrīšanas procesā.

Trauku mazgājamais līdzeklis

Ikdienas mazgāšanai vislabākais un efektīvākais paņēmiens būs izmanotot siltu ziepju ūdeni, piemēram, no trauku mazgājamā līdzekļa. Tukšu ūdens pudeli piepildi ar karstu ūdeni un pievieno dažas pilītes trauku mazgājamā līdzekļa. Aizskrūvē pudeli ciet un kārtīgi sakrati līdz pudele ir piepildīta ar ziepju burbuļiem. 

Efektīvākai tīrīšanai izmanto pudeles birsti, lai piekļūtu arī pašai ūdens pudeles apakšai. Neaizmirsti arī par pudeles ārpusi!

Pēc tam kārtīgi izskalo savu ūdens pudeli ar siltu ūdeni līdz vairs nav manāmi ziepju burbuļi. Īpašu uzmanību pievērs pudeles korķim – silikona blīves var uzkrāt baktērijas to spraugās, tāpēc pudeles korķis ir jāizmazgā īpaši rūpīgi.

Etiķis vienādā attiecībā ar ūdeni

Viens no efektīvākajiem paņēmieniem, kā izmazgāt ūdens pudeli, ir ar etiķa palīdzību. Tas tiek izmantots kā dabīgais balinātājs, kas katram noteikti ir virtuves plauktā. 

Ūdens pudeli piepildi ar etiķi un ūdeni – attiecībā 1:1. Cieši aizskrūvē ūdens pudeli un to kārtīgi sakrati. Tad atstāj pudeli uz dažām stundām, lai tās iekšpuse var kārtīgi attīrīties. Vislabāk ir to likt mierā uz visu nakti. Nākošajā dienā labi izskalo pudeli ar siltu ūdeni un ļauj tai izžūt. Šī tīrīšanas metode ir īpaši efektīva nerūsējošā tērauda ūdens pudelēm. 

Cepamā soda un balinātājs

Ja gadījumā par savas ūdens pudeles tīrīšanu uz labu laiku esi aizmirsis un tai noderētu kārtīga tīrīšana, tad izmēģini sodas un balinātāja kombināciju. Sajauc tējkaroti balinātāja ar tējkaroti cepamās sodas un ieber to pudelē. Piepildi pudeli ar ūdeni un atstāj uz nakti. 

No rīta kārtīgi to izskalo ar ūdeni vairākas reizes līdz tā ir tīra. Iesakām drošības pēc to ielikt trauku mazgājamajā mašīnā – ja pudeles materiāls to atļauj. 

Citrons un sāls

Dabai draudzīgāks tīrīšanas līdzeklis, ko iespējams pagatavot no dabīgām sastāvdaļām, ir citrons apvienojumā ar sāli. Šis ir pats tradicionālākais un vienkāršākais tīrīšanas līdzeklis, kas palīdz tīrīt ūdens pudeles.

Lai iztīrītu savas ūdens pudeles iekšpusi, izmanto uz pusēm pārgriezu citronu un izspied pudelē citrona sulu. Pievieno 1 ēdamkaroti sāls un pus glāzi ūdens. Aiztaisi pudeli ciet un kārtīgi sakrati. Uzreiz pēc tam izskalo savu ūdens pudeli ar siltu ūdeni. Tieši tik ātri un vienkārši!

Šis ir īpaši labs veids, kā tīrīt savu vara ūdens pudeli. Vairāk par to iespējams izlasīt rakstā Ieteikumi, kā kopt vara ūdens pudeles.

Ūdens pudeļu salmiņu tīrīšana

Mūsdienu ūdens pudeles ir paredzētas gan ikdienai un darbam, gan arī sportam un pārgājieniem. Tās ir visdažādākajās formās un piemērotas katram gadījumam – Stanley ūdens pudele ar salmiņu, pudeles ar klik korķiem, materiāliem bez BPA utt. Ar šiem papildinājumiem rodas arī papildus nepieciešamība veltīt savai ūdens pudelei īpašu uzmanību tīrīšanas laikā.

Kā mazgāt pudeli ar salmiņu

Ūdens pudeles ar iebūvētiem salmiņiem ir lieliski piemērotas sportošanai, lai aktivitāšu laikā bez apliešanās varētu padzerties. Tomēr šī ērtā funkcija rada arī piemērotus apstākļus baktēriju vairošanās gadījumam. Tāpēc ir īpaši svarīgi parūpēties par pilnvērtīgu salmiņa mazgāšanu.

Parasti ūdens pudeles ir atvienojamas no salmiņiem, tāpēc tas būtu pirmais solis tīrīšanas procesā. Pēc tam salmiņu kopā ar pudeles korķi būtu vēlams ielikt veļas mazgājamajā mašīnā. Pēc tam izmantot speciālu salmiņu tīrīšanas birsti vai ausu tīrāmo kociņu un apvienojumā ar siltu ziepju ūdeni to kārtīgi iztīrīt. Tad ļaut nožūt pirms salikt pudeli atpakaļ kopā.

Kā mazgāt krūzi ar salmiņu

Starp plašo ūdens pudeļu piedāvājumu ir pieejamas arī ilgtspējīgās ceļojumu krūzes ar salmiņiem, piemēram, Klean Kanteen. Tās var ērti ņemt līdzi mašīnā un nesteidzīgi malkot caur salmiņu. Vairums dzērienu krūžu var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, taču salmiņiem nepieciešamas īpašas rūpes.

Iesakām iegādāties speciāli paredzētos salmiņu tīrīšanas komplektus ar mazām birstēm. Tā kā krūze būs regulāri jāmazgā, šis ir loģisks pirkums, kas nākotnē atvieglos tīrīšanas procesu. Ja tomēr salmiņiem atbilstošas birstes nav, var izmantot arī ausu tīrāmos kociņus, tomēr tas prasīt īpašu rūpību un papildus laiku. 

Izskalo salmiņu ar siltu ūdeni, pievienojot birstei trauku mazgājamo līdzekli. Maigi to paberzē un tādējādi attīri salmiņa iekšpusi. Izskalo ar siltu ūdeni un ļauj nožūt. Ja salmiņa iekšpuse vai ārpuse šādā veidā neiztīrās, tad iespējams pievienot nedaudz sodas. Tīkamāko pudeli ar salmiņu sev vai bērnam, varēsiet atrast UdensPudele.lv veikalā.